Annie colère (2022)

Recensie Annie colère CinemagazineRegie: Blandine Lenoir | 119 minuten | komedie, drama | Acteurs: Laure Calamy, Zita Hanrot, India Hair, Rosemary Standley, Damien Chapelle, Yannick Choirat, Florence Muller, Cédric Appietto, Lucia Sanchez, Pauline Serieys, Louise Labeque, Leny Morand, Jeanne Ferron, Éric Caravaca, Sara Verhagen, Iris Bry, Caroline Piette, Nicolas Chupin, Mathilde Abd El Kader, Clément Bresson, Elisa Lifshitz, Pascale Arbillot

Ongewenst zwanger zijn in de jaren 70 was geen gemakkelijke opgave. Een gezonde zwangerschap beëindigen was indertijd illegaal in Frankrijk en de landen eromheen. Zo ook in Nederland, waar de abortuswet pas in 1984 in werking trad. Annie (gespeeld door Laure Calamy en bekend van ‘À plein temps’) is een hardwerkende moeder van twee. Ze komt in 1974 in aanraking met illegale abortus dankzij een clandestiene bijeenkomst nadat ze ontdekt dat ze ongewild zwanger is van de derde. Achterin een lokale boekenwinkel achter een gordijntje vindt een kleine informatiebijeenkomst van MLAC plaats waarbij de medische ingreep haar uitvoerig en kalm wordt uitgelegd door twee vrouwelijke objectieve vrijwilligers Monique (Rosemary Standley) en Hélène (Zita Hanrot). De instrumenten en handelingen die horen bij de Karman-methode, worden met zorg ter tafel gebracht en de ingreep zelf zal door een liberale, sympathieke artsen en verplegers worden uitgevoerd. Dat een abortus geen oordeel of verantwoording nodig heeft, is evident binnen MLAC.

Terwijl Annie een aantal dagen later zelf haar abortus ondergaat, verwacht ze eigenlijk een doemscenario vol pijn en ongemak. Die verwachting komt voort uit een eerdere abortus jaren geleden. Het tegendeel blijkt waar. Dankzij de rust en empathie van Monique wordt Annie door de behandeling heen geloodst. Als de ingreep even precair wordt, begint ze zachtjes een lied te zingen om Annies aandacht met succes te weerleggen.

Deze goede ervaring inspireert haar om andere (jonge) vrouwen te helpen om dezelfde zorg te krijgen. Annie ontpopt zich tot een toegewijde vrijwilliger van MLAC (Mouvement pour la Liberté de l’Avortement et de la Contraception). Stapvoets voegen ook mannelijke gynaecologen zich bij de feministische actiegroep, maar niet voordat ze zelf aan de lijve ondervinden hoe kwetsbaar de overgave aan de kille beugels van een dergelijke onderzoeksstoel fysiek is. Aan boord van deze beweging die gebaseerd is op concrete hulp voor vrouwen en gedeelde kennis door ervaringsdeskundigen en ruimdenkende medici, ontdekt Annie in de strijd voor de legalisering van de abortuswet een nieuw doel voor haar leven ondanks haar geveinsde weerstand jegens “politiek” bij haar liefhebbende echtgenoot Philippe (Yannick Choirat) en verplichtingen die een gezinsleven met zich meebrengt.

‘Annie Colère’ is een aangrijpende, resonerende film over zusterschap en zielsverwantschap die opbloeit in een uiteenlopende, maar solidaire verzameling vrouwen wanneer ze abortussen uitvoeren in een serene, tedere setting zonder ook maar een seconde een oordeel te vellen over de beweegredenen achter een gekozen zwangerschapsonderbreking.

Sommige personages krijgen meer ruimte dan anderen, maar de mentale onrust die door ieder van hen wordt ervaren en gedeeld, voelt absoluut authentiek. De cadans binnen de 91 minuten stropt af en toe wat op omdat de regisseuse, schrijfster en actrice Blandine Lenoir (‘Rosa’, ‘Dans tes revês’) inzoomt op politiek en de medische achtergrond, maar deze zijstraatjes zijn wel noodzakelijk voor gelaagdheid in het verhaal. En dit verhaal weet een zwaarbeladen onderwerp als abortus zacht te maken, een dosis opluchting mee te geven en vol respect door te zenden.

Lisette van der Meij

Waardering: 4

Bioscooprelease: 11 mei 2023