Another Perfect Stranger (2007)

Regie: Jefferson Moore, Shane Sooter | 86 minuten | drama | Acteurs: Jefferson Moore, Ruby Marie Lewis, Chloe Allen, Jonathan C. Barnes, Christina Browder, Pamela Brumley, Pattie Crawford, Stella Davis, Henry Diaz, Shantha Diaz, Darby Leigh Dugger, Joanna Dys, Jay Evans, Alexis Hughes, Emily Jacobson, Sister Mary Lennox, Danielle Merante, Miguel Oyola, Chad Russell, Matt Wallace, Tara Wallace, Tina Jo Wallace

In godsnaam: wat een draak van een film! De synopsis die je vooraf kunt inzien geeft hoop op een verhaal over de strijd tussen God en de Duivel, tussen goed en kwaad, zoals dat bijvoorbeeld in ‘The Devil’s Advocate’ zo prachtig wordt verteld. Een fijn stukje fictie. Zeker als we lezen over daadwerkelijke ontmoetingen met Jezus Christus zelf. Dat wekt toch minstens enige interesse. Maar als je de boeken van David Gregory niet gelezen hebt en ook niet de voorloper van deze film gezien hebt (‘The Perfect Stranger’, niet te verwarren met de film van James Foley), is het zeker handig om wat aandacht te besteden aan je verwachtingen. Je kunt namelijk weleens bedrogen uitkomen.

‘Another Persfect Stranger’ is overduidelijk de wereld in geslingerd om de afvalligen en de twijfelaars onder ons over de streep te trekken. De Christelijke streep in dit geval. De twijfelaar in het verhaal wordt vertolkt door Ruby Marie Lewis die de rol van Sarah Cominsky op zich neemt. En aan de andere kant heeft Jefferson Moore de twijfelachtige eer om Jezus (hij noemt zichzelf ook wel Yesh) voor zijn rekening te nemen en ook nog eens zichzelf te regisseren.

De twee ontmoeten elkaar in het vliegtuig en het is al vrij snel duidelijk dat Yesh, of Jezus, niet voor niets de hele reis bij Sarah blijft. Ze heeft namelijk een beetje ruzie met haar ouders over het geloof. Fasten your seatbelts en zet je schrap voor 86 minuten dialoog over god, religie, het leven en wat al niet meer dat je eenvoudig in een kleine anderhalf uur kunt behandelen. Je hoopt nog op een paar wendingen of daadwerkelijke gebeurtenissen. Maar nee, het is gewoon een gesprek tussen twee mensen waar je getuige van bent. Niets meer en niets minder.

Het hele schouwspel komt over als een manipulatieve opzet om de het geloof tentoon te spreiden. Zo lijkt het niet voor niets dat voor Sarah een sympathieke, aantrekkelijke jongedame gekozen is die aangenomen wordt op de kunstacademie. Welk gezond tienermeisje zou zich daar niet mee willen identificeren. Los van allerlei clichématige (on)waarheden, wordt er af en toe zelfs kort door de bocht met feitelijkheden omgegaan in het dialoog. Zo wordt volgens ‘Jezus’ (totaal ongenuanceerd) iedere Moslimvrouw onderdrukt omdat ze een hoofddoek moet dragen. En op de enige vraag van Sarah die nog wel wel hoopvolle verwachtingen met zich meebrengt, namelijk: ‘Waarom heeft God niets gedaan toen ik verkracht werd’, wordt een zweverig antwoord gegeven. Dat zijn toch zaken waar je vraagtekens bij kunt zetten.

‘Another Perfect Stranger’ is een film die perfect past bij het conservatieve Amerika en wellicht wel aanspreekt als je een Christen bent. Voor de rest heeft het vastleggen van en dergelijk stukje beeld vrij weinig met volwassen cinematografie van doen.

Tristan van der Linden