Another Thin Man (1939)

Regie: W.S. Van Dyke | 103 minuten | komedie, misdaad | Acteurs: William Powell, Myrna Loy, Virginia Grey, Sheldon Leonard

Regisseur W.S. Dyke heeft vier van de zes Thin Man films geregisseerd. Dit is de derde film uit de Thin Man reeks die in 1934 begonnen is. William Powell en Myrna Loy zijn de constante factor in de reeks. Zij spelen ook in dit deel de rollen van het echtpaar Charles.

In dit deel willen zij samen met hun hond Asta en hun baby van bijna 1 jaar een rustig weekend doorbrengen. Door een telefoontje van kolonel MacFay wordt dat een weekendje op het platteland. Dit wel met enig tegenzin van Nick omdat hij al weet dat de kolonel hem nodig heeft voor zaken. Daar eenmaal aangekomen lijkt de kolonel bedreigd te worden door Phil Church, een man die drie keer heeft gedroomd dat de kolonel op gruwelijke wijze zal sterven. De kolonel beschouwt dit als een dreigement en wilt dat Nick hem helpt. Nadat de moord op de kolonel eenmaal werkelijk gepleegd is wordt de politie direct ingeschakeld. Dan valt de tweede dode en de politie denkt de dader te hebben maar niets is minder waar. Nick gaat met zijn gezin terug naar huis. De politie vraagt om Nick’s hulp en ook Nora kan het niet laten om mee te helpen.

Het leuke aan deze film is vooral het samenspel van William Powell en Myrna Loy. Het is een heerlijk stel, dat duidelijk met plezier samenwerkt. Naast Nick en Nora Charles zitten er meerdere personages en vooral ook situaties in de film die voor een glimlach zorgen. Zoals wanneer de maffia met hun baby’s op bezoek komt bij Nick om de verjaardag van Nick Junior te vieren. Alle baby’s worden in één box gezet en het feest kan beginnen. Nadat er een moord wordt gepleegd bij het huis van Nick moeten ze allemaal weer zo snel mogelijk zijn huis uit voordat de politie komt. Wat volgt is een korte maar komische situatie.

‘Another Thin Man’ heeft geen spannend verhaal en is dan ook meer gericht op de humor en het ingewikkelde plot. Het is een echte ‘whodunnit’ film. Voor de kijker blijft het ook alleen maar gissen wie nu de dader is. Gelukkig zorgt Nick voor het verlossende woord door aan het einde van de film het niet alleen te vertellen maar ook door de moord te reconstrueren.

In de film worden ook de rolpatronen tussen de man en de vrouw van die tijd op grappige wijze weergegeven. De vrouw heeft de man toch constant nodig. Zelfs voor de kleinste klusjes als het openen van de koffer, ‘A man’s job is never done’ zegt Nick Charles grappend tegen zijn vrouw wanneer zij het hendeltje van de koffer niet open krijgt. Hij helpt en het lukt hem uiteraard in een handomdraai.

Met ‘Another Thin Man’heb je zeker anderhalf uur kijkplezier, het is gewoon een leuke luchtige zwart-wit film die dan ook zeker de moeite waard is om een keer te zien.

Marvin Heineman