Anywhere But Home – Four Christmases (2008)

Regie: Seth Gordon | 87 minuten | komedie | Acteurs: Reese Witherspoon, Vince Vaughn, Robert Duvall, Sissy Spacek, Jon Voight, Jon Favreau, Mary Steenburgen, Dwight Yoakam, Tim McGraw, Kristin Chenoweth, Katy Mixon, Colleen Camp, Jeanette Miller, Jack Donner, Steve Wiebe, Zak Boggan, Skyler Gisondo, True Bella Pinci, Patrick Van Horn, Marissa Tejada Benekos, Cedric Yarbrough, Brian Baumgartner, Peter Billingsley

Het is vreemd dat deze film aangemerkt wordt als een komedie, een romantische komedie voor de kerstdagen nog wel, want het is een bittere film over twee egoïstische, verwende mensen die alleen maar bezig zijn met het beste voor zichzelf uit hun relatie te slepen. Op het eerste gezicht leven ze alleen maar voor elkaar en verwennen elkaar met dure cadeaus, maar in de drie jaar tijd dat ze samen zijn, hebben ze zelfs niet de moeite genomen om de ander goed te leren kennen noch om achter elkaars kleine geheimen en zwakke plekken te komen. Ook al hebben ze elkaars familieleden allang ontmoet, deze ene kerstmis die ze gedwongen met de vier afzonderlijke ouders plus aanhang moeten doorbrengen, komen ze ‘opeens’ van alles over de ander te weten wat ze nog niet wisten en moeten ze hun relatie aan een grondig onderzoek onderwerpen. Beetje laat.

Het eerste bezoek dat Kate (Reese Witherspoon) en Brad (Vince Vaughn) op deze gedenkwaardige kerstdag moeten afleggen is bij de vader (Robert Duvall) van Brad en zijn asociale broers. Dat Vince Vaughn zich prettig voelt bij veel gooi- en smijtwerk en aan subtiel acteren een broertje dood heeft, is genoegzaam bekend, maar dit vrij worstelen in combinatie met fysieke mishandeling en vernielzucht, gaat toch wel heel ver. Hij wordt meerdere malen keihard aangevallen en het lachen vergaat niet alleen hem, maar ook de kijker. En wie nu precies wijzer van wordt van zoveel geweld en stuitende onverschilligheid voor het welzijn van anderen, is volslagen onduidelijk, maar blijkbaar zit er ergens een kerstboodschap of levenswijsheid in verborgen.

Daarna volgen drie even moeizame familiebijeenkomsten bij de andere ouders met de nodige onaangename onthullingen en ongemakkelijk momenten. Toegegeven, de familieleden zijn niet altijd even aardig en misschien hebben Kate en Brad groot gelijk om ze te willen ontlopen door elk jaar een vakantie te boeken met de kerstdagen, maar dat ze daarvoor als leugen opdissen dat ze in die tijd ontwikkelingswerk verrichten, is idioot. Geen van hun familieleden zou het onwaarschijnlijk vinden dat deze volledig op hun eigen comfort gestelde mensen louter voor hun plezier een luxe vakantie houden, dus zo’n leugentje om bestwil slaat nergens op.

Het goede nieuws is dat de moderne familie ook in Hollywood onderwerp van een kerstfilm kan zijn. De ouders van Kate hebben ieder een nieuwe relatie en de moeder van Brad ook, de vrijgezelle status van zijn vader is zelfverkozen. De kleinkinderen weten niet beter dan dat ze in meer dan een huis kerstfeest vieren en passen zich moeiteloos aan de situatie aan. Ook goed is het acteerwerk van iemand als Robert Duvall. Op fraaie wijze speelt hij de asociale, verbitterde oude man en ook Mary Steenbergen en Sissy Spacek spelen hun kleine rollen met humor en gevoel. Het overschot aan acteertalent van Reese Witherspoon blijft jammer genoeg vrijwel ongebruikt, maar vergeleken met Vince Vaughn speelt ze de sterren van de hemel.

Deze kerstfilm is beslist geen aanrader als je behoefte hebt aan een warme familiesfeer. De verschillende familieleden worden door Kate en Brad slechts als mogelijke bedreiging gezien voor hun perfecte wereldje en dat gaat zover, dat ze zelfs de zwangerschap van Kate en de geboorte van hun kind als happy end van de film en de oplossing voor hun relatie-crisis, liever voor de familie verborgen houden dan zoiets belangrijks met hen te willen delen, terwijl de boodschap van de film is dat familie boven alles gaat. Bizar.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 2

Bioscooprelease: 18 december 2008