Apollo 10 1/2: A Space Age Adventure (2022)

Recensie Apollo 10 1/2: A Space Age Childhood CinemagazineRegie: Richard Linklater | 97 minuten | animatie, avontuur | Acteurs: Milo Coy, Zachary Levi, Glen Powell, Josh Wiggins, Lee Eddy, Bill Wise, Natalie L’Amoreaux, Jessica Brynn Cohen, Sam Chipman, Danielle Guilbot, Larry Jack Dotson, Mona Lee Fultz | Originele stemmencast: Jack Black

De tien jaar oude Stan (Milo Coy) groeit op in Houston in 1969, het jaar van de eerste maanlanding. Zijn grote fantasie zorgt ervoor dat hij dagdroomt over dat hij degene is die een stap op de maan zal zetten. De spanning stijgt in de dagen naar aanloop van de landing, maar Stan heeft het ook druk met allerlei andere zaken die belangrijk zijn voor een kind van zijn leeftijd. Zo zijn er veel interessante series op televisie en zorgt het zonnige Texaanse weer ervoor dat er tijd zat is om buiten te spelen. Regisseur Richard Linklater (bekend van onder andere ‘Boyhood’ en ‘Dazed & Confused’) laat zien dat hij nog altijd de koning van het coming-of-age-genre is.

‘Apollo 10 ½: A Space Age Adventure’ zit vol met typische Linklater-elementen. Net als in veel van zijn films maakt hij ook hier gebruik van een onbekende hoofdrolspeler die in zijn jeugd een grote verandering ondergaat. Daarnaast keert ook de unieke animatiestijl van rotoscoping terug die Linklater gebruikte in ‘A Scanner Darkly’ en ‘Waking Life’. Rotoscoping is een techniek waarmee gefilmde scènes frame voor frame overgetrokken kunnen worden op een tekentafel om een erg realistische vorm van animatie te krijgen. Deze vorm van animeren zorgt voor speciale visuele effecten waardoor het beeld net lijkt te ademen. Het past goed bij de speelse manier waarop Stan door het leven gaat. Zo begint de film met twee NASA-medewerkers die Stan rekruteren voor de missie naar de maan. Het blijkt namelijk dat de capsule die NASA gebouwd heeft te klein is voor een volwassen persoon. Stan is de perfecte kandidaat en wordt stiekem in de zomer getraind. Uiteraard is dit allemaal fantasie. Een oudere Stan (Jack Black) vertelt over deze ervaring, maar gaat vooral in detail over hoe zijn jeugd was. In een vogelvlucht vertelt de volwassen Stan over wat er allemaal gebeurde in 1969 en hoe het dagelijkse leven van een Amerikaans kind eruit zag met herkenbare hits uit deze tijd op de achtergrond.

De film is voor een groot deel een verzameling van jeugdherinneringen van Linklater zelf. Ondanks dat de film zich afspeelt in Texas in de jaren 60, zijn deze specifieke herinneringen erg vermakelijk. De jeugd van Stan is vrij doorsnee, wat ervoor zorgt dat het ook de kijker doet denken aan die goede oude tijd van kind zijn. Niet alleen de mooie momenten komen voorbij, ook de details waar we nu met afkeer naar terugkijken komen aan bod. Denk aan discutabele manieren van opvoeden (zoals het slaan van kinderen) of gevaarlijke situaties in het verkeer waarin men nog achter het stuur mocht kruipen na het drinken van alcohol.

Voor wie fan is van de stijl van Linklater is ‘Apollo 10 ½: A Space Age Childhood’ een film die niet gemist mag worden. De kracht zit hem niet in het verhaal, maar in de sfeer en dialogen die ervoor zorgen dat de film erg gemakkelijk wegkijkt. Een nostalgische trip, zelfs voor wie niet opgegroeid is in deze spannende tijd.

Job Vijftigschild

Waardering: 4

VOD-release: 1 april 2022 (Netflix)