Apollo 13 1/3 – Disaster! (2005)

Regie: Roy T. Wood | 80 minuten | komedie, animatie | Acteurs: “Tommy Lee, Mick Mars, Glenn Morshower, Vince Neil, Nikki Sixx

Verwacht van deze animatiefilm geen briljant plot en verwacht geen geniale dialogen. Maar bijna anderhalf uur lachen, gieren, brullen kun je wél verwachten. Voor iedereen die ‘Team America: World Police’ heeft gezien: ‘Apollo 13 1/3’ is nog meliger.

Het verhaal van ‘Apollo 13 1/3’ ofwel ‘Disaster!’ is gebaseerd op meerdere rampenfilms, waarmee de film een loopje neemt. De plot verloopt vrijwel hetzelfde als ‘Armageddon’ alleen dan doorspekt met platte humor en quotes uit andere bekende rampenfilms. Vooral grappen over poep, pies en seks worden door regisseur Wood veelvuldig gebruikt in zijn ‘Apollo 13 1/3’. Franse stinkerds en blonde vrouwen met enorme (plastic) borsten doen het goed bij Wood. Net als in veel parodieën moet ‘Apollo 13 1/3’ het dan ook hebben van dit soort puberale humor. Dit kan werken als je ervoor in de stemming bent, maar anders dreigt dit animatiewerkje ontzettend op je zenuwen te werken.

Veel aandacht wordt besteed aan de medewerking van Mötley Crüe. Tommy Lee en Nicki Sixx hebben hun stemmen geleend aan karakters in ‘Apollo 13 1/3′, die verdacht veel weg hebben van de bandleden. Evenwel speelt de band zo’n marginale rol in de film, dat het lijkt alsof de band vooral in de film gestopt is om een beetje meer aandacht van de pers te krijgen. De aandacht die de distributeurs besteden aan het feit dat Mötley Crüe meedoet in ‘Apollo 13 1/3’, bevestigt dit vermoeden.

‘Apollo 13 1/3’ is een aardige animatiefilm voor mensen die de meligheid van de plastic helden kunnen waarderen. Voor mensen die niet van puberale humor houden is deze film echter niet aan te raden. Het is ook maar goed dat ‘Apollo 13 1/3’ niet langer dan tachtig minuten duurt, want nog langer zoveel onzinnigheid zou echt te veel van het goede zijn.

Wietske Uneken