Apollo 18 (2011)

Regie: Gonzalo López-Gallego | 89 minuten | horror, thriller, science fiction | Acteurs: Warren Christie, Lloyd Owen, Ryan Robbins, Michael Kopsa, Andrew Airlie, Kurt Max Runte, Jan Bos, Kim Wylie, Noah Wylie, Ali Liebert, Erica Carroll, Thomas Greenwood

In ‘Apollo 18′ volg je de reis van drie astronauten, John Grey, Nathan Walker en Benjamin (Ben) Anderson met de Apollo 18. Het doel van de missie is om de maan nader te verkennen. John Grey heeft als taak in de basis van de Apollo 18, de Freedom, achter te blijven. Daar blijft hij in contact met de astronauten op de maan en de NASA op de aarde. Johns collega’s Nathan en Benjamin reizen met de maanlander Liberty verder naar het hemellichaam en weten veilig te landen. Het duo jent John een beetje dat hij zo dichtbij is, maar toch niet op de maan kan rondlopen. De achtergebleven kosmonaut trekt zich er weinig van aan en gunt zijn collega’s wel het plezier.

Nathan en Ben kijken hun ogen uit op de maan. Ze maken op de eerste dag gelijk een rondwandeling waarbij ze meegebrachte apparatuur inschakelen waartoe ze opdracht hebben gekregen. Deze zogenaamde PD-5’s moeten waardevolle informatie over de maan vergaren. Daarnaast verzamelt Ben nog monsters van het bijzondere maanoppervlak. De twee keren voldaan terug in de Liberty. Alles lijkt prima in orde. Maar er zijn subtiele hints dat het toch niet zo gewoontjes is zoals het lijkt. Plots ligt een van de stenen die Ben heeft meegenomen tijdens de ruimtewandeling op de vloer van de Liberty. Ben snapt er niets van: hij weet zeker dat alle geologische monsters netjes waren opgeborgen. Nathan wijt het aan Bens onzorgvuldigheid.

De tweede dag gaan Nathan en Ben weer naar buiten om de maan verder te verkennen. Ditmaal gebruiken ze een Rover-voertuig om meer kilometers af te kunnen leggen. Tijdens het uitstapje vinden ze tot hun grote schrik sporen op de maangrond. Maar volgens hun NASA-bazen zouden zij toch écht de enigen zijn met een missie op de maan. Nathan en Ben gaan op onderzoek uit en ontdekken meer dan ze lief is. Wanneer later bij terugkomst in de Liberty ook nog de communicatie uitvalt, beginnen pas echt de problemen…

‘Apollo 18’ doet zich voor als een documentaire. Daarom hebben de makers verschillende stijlen qua filmen gebruikt om het zo authentiek mogelijk uit te laten zien. Het werkt aardig, maar je moet als kijker wel houden van de wisselende perspectieven en stijlen. Want daarin is ‘Apollo 18’ een mengelmoes.

Doordat het merendeel van de beelden vanuit het perspectief van de personages is geschoten krijg je het idee dat je zelf aan het rondwandelen bent op de maan. Dit werkt gunstig voor de spanning. Maar deze aanpak helpt niet om je echt begaan te maken met het lot van de astronauten Nathan en Ben. Je weet eenvoudig weg te weinig over de mannen.

De enige persoon met wie je ietwat meeleeft is Ben. Dit komt doordat hij een gezin heeft die thuis op hem wacht. Zo is er een leuke scène waarin Ben naar een cassettebandje luistert en ontdekt dat zijn zoontje wat heeft ingesproken. De persoonlijke feiten die je verder te weten komt van de heren, wordt door de filmmakers gegeven door een goed bedoelde anekdote die Nathan aan Benjamin vertelt over het snijden van chilipepers. Verder moet je het doen met een paar glimpen van een barbecue waarbij de drie astronauten waren met hun geliefden.

De spanning wordt mondjesmaat opgevoerd, maar na het lange wachten krijg je toch niet écht voldoening krijgt bij de ontknoping van het mysterie. Wanneer je eindelijk door hebt hoe de vork in de steel zit, zie je nog niet veel. Pas in een van de laatste slotscènes zie je meer wat de zogenaamde reden is waarom de maan zo gevaarlijk is…

De laatste vijftien minuten hadden best op de montagetafel kunnen blijven liggen voor een pittiger einde. Nu gaat de film als een nachtkaars uit. Visueel hebben de makers er flink aangetrokken om je ervan te overtuigen dat ‘Apollo 18’ een documentaire is, maar ze hadden diezelfde overtuigingskracht ook op de inhoud kunnen loslaten, want hierin schieten ze flink tekort.

Ans Wijngaarden

Waardering: 2

Bioscooprelease: 15 september 2011
DVD- en blu-ray-release: 22 februari 2012