App (2013)

Regie: Bobby Boermans | 82 minuten | thriller | Acteurs: Hannah Hoekstra, Robert de Hoog, Matthijs van de Sande-Bakhuyzen, Isis Cabolet, Alex Hendrickx, Jeroen Spitzenberger, Gigi Ravelli, Harry van Rijthoven, Liza Sips, Mark van Eeuwen, Patrick Martens

Met ‘App’ van regisseur Bobby Boersma is de eerste second screenfilm ter wereld een feit. En daarmee staan de Nederlanders eindelijk weer eens vooraan waar het vernieuwende technologie betreft. De makers van ‘App’ verrijken deze unieke beleving door de functionaliteit (second screen doormiddel van een app op je telefoon) direct aan het inhoudelijke verhaal van de film te koppelen. Want zoals de titel al doet vermoeden draait het hier uiteraard om een app die het leven van de hoofdrolspelers volledig op z’n kop zal zetten. Dat jij als kijker ook nog eens diezelfde app gratis op je telefoon hebt gedownload, geeft het geheel een extra spannende dimensie.

‘App’ doet wat denken aan de film ‘De lift’ uit 1983 waar eveneens een stuk techniek ‘t van de mens overneemt.  Voor ‘De lift’, maar ook voor deze actiethriller geldt dat zij daarmee een zeker mysteriegehalte kennen. Maar de makers van ‘App’ baseerden het verhaal uiteraard op het hier en nu. De tijd van social media, smart phones en app’s. Alle verdere gelijkenissen met de film van Dick Maas zijn dus te verwerpen, op één punt na: Nederland is weer eens een lekkere thriller rijker!

Een prettige cast, bestaande uit voornamelijk ‘nieuwe generatie’ acteurs brengen het verhaal van een app die dood en verderf zaait in het leven van degene die ‘m downloadde. Een overzichtelijk verhaal, dat in dit geval inhoud krijgt door zorgvuldige vormgeving, gekenmerkt door snelheid, verrassing, en on-Nederlandse grimmigheid.

Al snel is duidelijk dat ‘App’ expliciete beelden omarmt en fysiek geweld, moord en sterven graag gedetailleerd vangt. Waar we al volledig afgestompt waren door Amerikaanse Hollywood films, weet ‘App’ juist weer door te dringen in onze Hollandse comfort zone. ‘App’ stapt in ons nuchtere dagelijkse leventje; de straten, de steden en de jeugd van nu brengen de film dichtbij. ‘App’ maakt daarbij dankbaar gebruik van die nieuwe media die ons dagelijkse leven anno nu beheersen.

Een frisse jonge cast dus, met onder andere Robert de Hoog en Isis Cabolet. Maar opvallende verschijning is Hannah Hoekstra in de hoofdrol van Anna Rijnders, de stoere jonge dame die al het leed te verduren krijgt en zelfs haar gehandicapte broer door deze agressieve app dreigt te verliezen. Hannah Hoekstra was begin 2013 nog te zien als Charlene, de jonge dochter van Heineken in de televisieserie “Freddy, Leven In De Brouwerij”. Ze is een relatief nieuw talent aan het firmament, waarbij Hannah’s energieke en doordringende mimiek uit ‘App’ bij zal blijven.

Maar wat kun je verwachten van zo’n tweede scherm? In ieder geval geen dampende seksscènes die je in de hoofdfilm dacht te missen. Want al is ’t een unicum voor Nederlandse producties, tijdens ‘App’ zul je er geen aantreffen. Het second screen biedt je naast beelden vanuit andere hoeken vooral ook conversaties en communicatiestromen tussen karakters uit de film. Via Whatsapp berichtjes en Facebook messages kun je je vermoedens opmaken over de dader-slachtofferrollen in het verhaal. Bij het eerste trillen denk je nog aan een vriend of vriendin. Maar het is de app… Welke daarmee een terechte extra dimensie aan het film beleven toevoegt zonder dat je ook maar een essentieel punt hoeft te missen.

‘App’ is van nu en daarmee van ons. Geen ver van je bed show, maar een verhaal dat zich voor je deur afspeelt. En met iets te vaak een ‘kut’ en een ‘godverdomme’ (zelfs voor de onverschillige kijker) is ‘App’ lekker Nederlands anno 2013. ‘App’ blijft, al was het alleen maar als een gevaarlijke herinnering op je telefoon…

Tjeerd Kooistra

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 4 april 2013
DVD- en blu-ray release: 22 oktober 2013