Appleseed Alpha (2014)

Regie: Shinji Aramaki | 89 minuten | animatie, actie, fantasie | Originele stemmencast: Luci Christian, David Matranga, Elizabeth Bunch, Wendel Calvert, Adam Gibbs, Chris Hutchinson, Brina Palencia, Josh Sheltz

De manga ‘Appleseed’ werd bedacht door Masamune Shirow. Deze Japanner is ook de geestelijk vader van ‘Ghost in the Shell’. In het land van de rijzende zon en onder stripliefhebbers is deze auteur dan ook een begrip. Terwijl ‘Ghost in the Shell’ is uitgegroeid tot een internationaal fenomeen, blijft ‘Appleseed’  enigszins achter. Het lijkt er echter op dat regisseur Shinji Aramaki daar geen genoegen mee neemt. Deze cineast heeft inmiddels al drie films rond Deunan en Briareos ingeblikt. In Japan doet de franchise het niet slecht, maar de rest van de wereld is blijkbaar niet zo geïnteresseerd in deze reeks. Arakami zet echter door en blijft animatiefilms rond het duo maken. En gelukkig maar, want deze twee helden verdienen een internationale doorbraak.

‘Appleseed Alpha’  is een prequel waarin over de avonturen van Deunan en Briareos wordt verhaald, voordat ze in de utopische stad Olympus opereerden. In een door oorlog verwoeste wereld moeten de geharde krijgster en de massieve cyborg zien te overleven. Ze hebben niet veel, maar wel elkaar en dat is genoeg. Om in hun levensonderhoud te voorzien, voeren ze klusjes uit voor de corrupte cyborg Two Horns.

Aramaki heeft opnieuw een computer geanimeerde film ingeblikt. Door de voortschrijdende techniek oogt ‘Appleseed Alpha’ veel beter dan eerder verschenen werken als ‘Appleseed’  uit 2004 en ‘Appleseed: Ex Machina’  uit 2007. ‘Appleseed Alpha’ oogt realistischer dan de voorgangers die een cartoony uiterlijk hadden. De haren en gezichtsuitdrukkingen van menselijke personages ogen houterig, maar dat is eigenlijk het enige kritiekpunt dat je op visueel vlak kunt hebben. Voertuigen en cyborgs zien er ongelooflijk indrukwekkend uit. Fotorealistisch bijna. De animatie is ook erg fraai. Er is met motion capture gewerkt en dat heeft in geloofwaardige bewegingen en actiescènes geresulteerd.

De relatie tussen de stoere, maar ook gevoelige en kwetsbare Deunan en de liefhebbende Briareos vormt het kloppend hart van de franchise. Omdat hij gedeeltelijk uit metaal bestaat, twijfelt Briareos over zijn menselijkheid. Is hij eigenlijk geen robot? Hoe menselijk is hij nog? Deunan probeert hem er steeds van te overtuigen dat hij een echt mens in en het uiterlijk niets zegt over je persoonlijkheid. Krachtige boodschap in een mooie film.

Frank v.d. Ven

‘Appleseed Alpha’ verschijnt woensdag 13 augustus 2014 op DVD.