Arahan – Arahan jangpung daejakjeon (2004)

Regie: Seung-wan Ryoo | 109 minuten | actie, komedie | Acteurs: Seung-beom Ryu, So-yi Yoon, Soy Yun, Sung-kee Ahn, Doo-hong Jung, Ju-sang Yun

Er komen vele verbazingwekkende films uit Azië. Misschien is de reikwijdte en de omvang van de Aziatische cinema hier nog niet zo bekend, daar komt echter gestaag verandering in. Kijk maar eens naar de vele Aziatische films, in allerlei genres, die in Nederland worden uitgebracht. Regelmatig zijn deze films in de bioscoop of zelfs op TV te zien. Het Westen weet de Aziatische film steeds meer te waarderen.

‘Arahan’ is een film die zowel kijkers op de Aziatische markt maar ook zeker Westerse kijkers zal aanspreken. De flitsende actiefilm kijkt lekker weg, zeker voor fans van superhelden- en zwaardvechtfilms. Wat betreft verhaal en beelden is ‘Arahan’ gelieerd aan films zoals ‘Spider-Man’, ‘The Matrix’ en ‘Crouching Tiger, Hidden Dragon’, drie films die bij Europese en Amerikaanse filmkijkers veel succes hebben geboekt. Wat dat betreft spreekt de reclametekst op de DVD-hoes ook boekdelen als de film wordt aangekondigd als “popcornfilm”, “blockbuster” en “filmevenement van het jaar”. Referenties aan films zoals ‘The Mummy’ en ‘Van Helsing’ geven naast de eerder genoemde titels wel ongeveer aan waarbij ‘Arahan’ in de buurt ligt.

Het thema van de rechtschapen maar weinig autoriteit uitstralende politieman Sang-hwan die zijn verborgen superkrachten zal moeten ontwikkelen om het ultieme kwaad te stoppen, is niet nieuw (zie bijvoorbeeld ‘Spider-Man’). Tijdens zijn training leert hij niet alleen nieuwe vaardigheden om zichzelf te verdedigen maar ook om zijn lichaamsenergie (“Chi”) te controleren en te gebruiken. Dat stelt hem in staat om bovennatuurlijke trucs uit te voeren. Zijn training wordt verzorgd door vijf meesters, die naast het bewaken van de eeuwenoude magische Tao principes ook gewoon normale baantjes hebben. Aangezien steeds minder mensen de oude lessen van de Tao willen volgen is hun school in geldnood en moeten zij zich in allerlei bochten wringen om leden en inkomsten te werven. Dit zorgt voor menig komische noot in de film. Let vooral in het begin van de film op de dialoog tussen deze vijf moderne leraren en hun opvattingen. Naast deze vijf meesters krijgt Sang-hwan te maken met een beeldschone vrouwelijke medestudent die net als hem voorbestemd lijkt om het ultieme kwaad een halt toe te roepen.

Omdat ‘Arahan’ flitsende actie. komische afleiding én vrouwelijk schoon bevat, voldoet de film aan de kenmerken van de blockbuster-actiefilm die in onze contreien zo populair is. Hoewel er sprake is van karakterontwikkeling is deze niet erg diepgravend. Wel laten de acteurs zien dat ze wel degelijk dramatische scènes kunnen spelen. Voor mensen die puur voor entertainment een film kijken is ‘Arahan’ daarom een uitstekende keuze.

Joost Hoedemaeckers