Arbitrage (2012)

Regie: Nicholas Jarecki | 102 minuten | drama, thriller | Acteurs: Richard Gere, Susan Sarandon, Tim Roth, Brit Marling, Laetitia Casta, Nate Parker, Stuart Margolin, Chris Eigeman, Graydon Carter, Bruce Altman, Larry Pine, Curtiss Cook, Reg E. Cathey, Felix Solix, Tibor Feldman, Austin Lysy, Monica Raymund, Gabrielle Lazure, Shawn Elliott, Sophie Curtis, Ted Neustadt, Maria Bartiromo, David Faber, Josh Pais, Paul Fitzgerald

Hij leek het toch zo goed voor elkaar te hebben, de steenrijke Robert Miller (Richard Gere). Hij heeft een liefdevolle vrouw, Ellen (Susan Sarandon), een jonge, zeer slimme en ambitieuze dochter, Brooke (Brit Marling), en een zeer goed draaiend bedrijf in de financiële sector dat hij op het punt staat met ruime winst te verkopen. In ‘Arbitrage’, dat zoiets als ‘het gelijktijdig kopen en verkopen op verscheidene markten om vervolgens uit de prijs- en koersverschillen voordeel te behalen’ betekent, blijkt er achter dit op het eerste gezicht perfecte leventje toch meer te schuilen. Al snel leren we dan ook dat Robert een aantal foute transacties heeft gepleegd waardoor zijn bedrijf er een stuk minder florissant voor blijkt te staan dan de buitenwereld denkt. Tot wanhoop gedreven om zijn bedrijf toch te verkopen, ziet Robert zich genoodzaakt fraude te plegen om de cijfers fraaier voor te doen dan ze zijn. Daarnaast blijkt hij ook nog een geheime affaire met de jonge kunstenares Julie Côte (Laetitia Casta) te hebben.

Lang weet Robert al deze geheimen voor de buitenwereld verborgen te houden. Wanneer hij op een avond echter zwaar vermoeid en overspannen samen met Julie achter het stuur kruipt, crasht hij. Bij dit ongeluk komt Julie om het leven. In plaats van zich aan te geven, besluit hij Jimmy (Nate Parker) te bellen om hem op te halen en weg te brengen. De twee blijken later een verleden met elkaar te hebben. Als Robert gepakt wordt voor zijn betrokkenheid bij het ongeluk, kan hij de verkoop van zijn bedrijf wel op zijn buik schrijven – zo redeneert hij – en derhalve besluit hij te proberen uit de handen van de politie te blijven.

‘Arbitrage’, dat zich in geheel tussen de wolkenkrabbers van New York afspeelt, draait dan ook om Robert die de politie een stap voor probeert te zijn. Niet dat hij op de vlucht is of iets dergelijks, het is eerder zaak om zoveel mogelijk bewijsstukken te doen verdwijnen, waardoor ‘Arbitrage’ veel meer detective dan thriller is. En als detective is het een zeer interessante film geworden met een puike hoofdrol van Richard Gere. Hoewel zijn personage verre van sympathiek te noemen is, weet hij de steenrijke, lichtelijk arrogante Robert die veelal door omkoping uit de handen van de politie probeert te blijven wel overtuigend neer te zetten. Toch begint ook bij Robert langzaam maar zeker het besef door te dringen dat ook geld hem maar moeilijk uit deze uiterst penibele situatie kan redden. Gere overtuigt zowel in zijn hoedanigheid als arrogante zakenman als de terneergeslagen vader die zich realiseert dat zijn roekeloze acties grote gevolgen voor hen die hij liefheeft kunnen hebben.

Het is jammer dat het ‘Arbitrage’ aan echt sympathieke personages ontbreekt. Het enige goede personage is eigenlijk dat van Jimmy, een voormalig crimineel die hard probeert zijn leven te beteren maar door de manipulatieve Robert toch weer dreigt meegesleurd te worden naar het foute pad. ‘Arbitrage’ is dan ook niet zozeer spannend, maar eerder intrigerend. Het is jammer dat de film niet de climax beleeft die het verhaal verdient en waar het zo lang naartoe lijkt te werken. Naarmate het einde van ‘Arbitrage’ nadert, brengt debuterend regisseur Nicholas Jarecki je naar het puntje van je stoel, om je vervolgens toch lichtelijk teleurgesteld achter te laten. De vele relationele problemen die op het eind erbij gesleept worden doen enigszins afbreuk aan wat een verder interessante detective geworden is.

Martijn Scheepers

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 21 februari 2013
DVD- en blu-ray-release: 28 mei 2013