Arjun: The Warrior Prince (2012)

Regie: Arnab Chaudhuri | 96 minuten | animatie, actie, avontuur | Originele stemmencast: Yuddvir Bakolia, Ila Arun, Anjan Srivastav, Sachin Khedekar, Vishnu Sharma, Yudhveer Bakoliya, Ashok Banthia, Ravi Khanvilkar, Rajeshwari Sachdev, Niraj Sah

‘Arjun: The Warrior Prince’ laat zich het beste omschrijven als een kleurrijke mengelmoes. Deze op de Indiase markt gerichte Disney-productie is gebaseerd op een verhaal uit de Mahabharata, maar vertoont invloeden van Japanse mangastrips. Waar de personages opvallen door de ouderwets aandoende animatie, zijn de spektakelscènes digitale huzarenstukjes. De muziek varieert van klassieke filmscore tot Bollywood-song en over de beoogde doelgroep valt te twisten: ‘Arjun’ begint als een kinderfilm, maar als er koppen rollen en lichamen in bloederige stukken worden gehakt moet je constateren dat het toch meer een film voor volwassenen is.

‘Arjun’ wordt gepresenteerd als een verhaal in een verhaal, met een jonge prins die zijn dienstmaagd vraagt om hem voor het slapengaan iets moois te vertellen. Zij vertelt hem de legende van Arjun, de middelste zoon van de familie Pandava. De Pandava’s maken samen met een andere tak van de familie, de Kaurava’s, aanspraak op de troon van Hastinapur. Om de rivaliserende partijen uit elkaar te houden draagt de oude koning Dhritarashtra de troon over aan Duryodhana, de oudste zoon van de Kaurava’s. De oudste zoon van de Pandava’s geeft hij de heerschappij over een verafgelegen deel van het rijk. Daarmee zijn de problemen echter niet opgelost, want Duryodhana wil zijn rijk compleet hebben en besluit alle Pandava’s uit de weg te ruimen. In de oplaaiende strijd ontpopt de jonge Arjun zich langzaam maar zeker tot legendarische krijger.

De plot van ‘Arjun’ is iets ingewikkelder dan je gewend bent van een Disney-productie en als je niet thuis bent in de Indiase cultuur zijn sommige wendingen moeilijk te plaatsen. Daardoor kan de film soms overkomen als een willekeurige reeks gevechten. De ontknoping bewijst echter dat het verhaal goed doordacht is en het exotische tintje geeft de film ook een hoop charme. Als het spektakel losbarst is ‘Arjun: The Warrior Prince’ op zijn best, met spannende veldslagen, oogstrelende taferelen – zoals het toernooi waarmee Arjun de hand van een prinses wint – en diverse rake vondsten. Zo hebben we wel vaker brandende gebouwen gezien in tekenfilms, maar zagen we de verf zelden zo mooi van de muren afsmelten.

Paula Koopmans

‘Arjun: The Warrior Prince’ wordt vertoond tijdens het 16de Holland Animation Film Festival (20-24 maart 2013) in Utrecht.