Armored (2009)

Regie: Nimród Antal | 88 minuten | actie, thriller | Acteurs: Matt Dillon, Jean Reno, Laurence Fishburne, Amaury Nolasco, Fred Ward, Milo Ventimiglia, Skeet Ulrich, Columbus Short, Andre Kinney, Andrew Fiscella, Nick Jameson, Glenn Taranto, Lorna Raver, Garry Guerrier, Robert Harvey

De relatief onbekende regisseur Nimród Antal (‘Vacancy’) kreeg het voor elkaar om Jean Reno (‘Ronin’), Laurence Fishburne (‘The Matrix’), Matt Dillon (‘Crash’), Skeet Ulrich en Columbus Short (‘Quarantine’) in zijn productie te krijgen. Ze hebben allemaal dezelfde baan, die van beveiliger bij een waardetransportbedrijf. Ty (Columbus Short) kampt met de nodige problemen, hij woont samen met zijn broertje in een huis maar raakt deze kwijt te raken aan de bank, ook dreigt een medewerkster van de kinderbescherming zijn broertje Jimmy in een pleeggezin te plaatsen. De enige uitweg ziet Ty in een voorstel van collega Mike (Matt Dillon), de perfecte overval op hun eigen waardetransportbedrijf. In eerste instantie lijkt het plan waterdicht, maar dit verandert al snel wanneer onverwachts een zwerver opduikt.

Het gevaar bij ‘Armored’ zit hem in de cast, een ware sterrencast leidt namelijk vaak tot een samenraapsel van genreacteurs die in de film zitten vanwege hun naam. Het breekpunt ligt hem dan ook in de rolverdeling en het samenspel tussen de acteurs. Zo krijgt Jean Reno, toch een vedette in het misdaadgenre, eigenlijk nauwelijks de kans om zich te profileren en verwordt tot een bijrolacteur, terwijl zijn acteerwerk toch vaak degelijker is dan dat van Laurence Fishburne, die dan weer een grotere rol heeft. We zien hier ook de teloorgang van acteurs die ooit tot het A-merk behoorden maar langzaam maar zeker zijn afgegleden en het nu moeten doen met dubieuze dialogen waarbij het glazuur spontaan van je tanden springt. Toch is verreweg het grootste manco van de film het script, het verhaal mist werkelijk elk greintje realisme met als gevolg dat de film naar een bedroevend niveau zakt. Enige hulde voor de regisseur mag hier wel op zijn plaats zijn, Nimród Antal krijgt het namelijk voor elkaar om de film nog enigszins spannend te houden. Vooral de eerste vijf minuten is film gewoon goed en indrukwekkend. Verder is het allemaal wat matigjes met clichépersonages zonder enige vorm van karakterontwikkeling, een spanningsboog dat als een nachtkaarsje uitdooft en een plot dat nogal wat gaten kent.

Er mankeert zeer veel aan ‘Armored’, een matige genrefilm dat niet vernieuwend, maar op bepaalde momenten best spannend is. Wanneer je de film gaat kijken om je favoriete acteur nog een keer terug te zien kom je bedrogen uit.

Meinte van Egmond