Arne Dahl: Bijbelse wateren – Arne Dahl: De största vatten (2012)

Regie: Tova Magnusson | 180 minuten | misdaad | Acteurs: Irene Lindh, Shanti Roney, Claes Ljungmark, Matias Varela, Magnus Samuelsson, Malin Arvidsson, Niklas Åkerfelt 

‘Arne Dahl: Bijbelse wateren’ (originele titel: ‘De största vatten’) is het vierde deel van een misdaadserie gebaseerd op de boekenreeks van de Zweedse schrijver Arne Dahl. In ‘Bijbelse wateren’ werken de rechercheurs van de prestigieuze A-groep aan twee op het oog losstaande zaken. Speurders Hjelm (Shanti Roney) en Holm (Malin Arvidsson) ondervragen een agent die tijdens een inval een uitgeprocedeerde asielzoeker heeft doodgeschoten. Volgens de agent schoot de asielzoeker eerst op hem, maar de bewijzen lijken dit tegen te spreken. Voor Holm heeft de zaak een persoonlijk tintje: de agent in kwestie is haar ex-verloofde, een man met losse handjes en een alcoholverleden. De tweede zaak die de gemoederen van de A-groep bezighoudt is de zelfmoord van een man die in zijn afscheidsbrief beweert een seriemoordenaar te zijn. De brief verwijst naar een moeras, waar inderdaad twee lijken worden gevonden.

De twee verhaallijnen in ‘Bijbelse wateren’ hebben interessante uitgangspunten, maar de uitwerking ervan stelt uiteindelijk teleur. De ontknoping is te gecompliceerd om geloofwaardig te zijn, en bovendien wordt het gegeven van twee schijnbaar losstaande zaken die met elkaar verbonden zijn in deze misdaadreeks te vaak toegepast om nog verrassend te zijn. Ook wat betreft logica scoort de plot van ‘Bijbelse wateren’ slecht. Het ligt niet voor de hand om een verdachte te laten verhoren door een vrouw met wie hij een relatie heeft gehad. Holm wordt – verrassing! – al snel van de zaak gehaald wegens emotionele betrokkenheid, maar dat weerhoudt haar er niet van om zelf de gangen van haar labiele ex-verloofde na te gaan – vaak op afgelegen plekken en zonder iemand te vertellen waar ze uithangt. Ze is niet de enige rechercheur die vraagt om moeilijkheden. Veel leden van de A-groep worstelen met persoonlijke sores, die in de meeste gevallen alleen maar afleiden van de hoofdplot. Het privéleven van de stuntelige rechercheur Norlander – wiens liefdesbaby kampt met een ontstoken strottenklepje – begint zelfs op de zenuwen te werken.

Wat betreft sfeer en spanning weet ‘Bijbelse Wateren’ wel vaak raak te schieten, zeker zolang het nog gissen is waar het heengaat. Ook het acteerwerk is – enkele uitzonderingen daargelaten – in orde, waarbij vooral Arvidsson opvalt als binnenvetter Holm. Fans van Scandinavische thrillers zullen zich geen buil vallen aan deze televisiefilm, maar series als ‘The Killing’ bewijzen dat het beter kan.

Paula Koopmans

‘Arne Dahl: Bijbelse wateren’ verschijnt dinsdag 16 oktober 2012 op DVD (DVD-box “Arne Dahl Volume 2”)