Arne Dahl: Europa Blues (2012)

Regie: Niklas Ohlson, Mattias Ohlsson | 180 minuten | misdaad | Acteurs: Shanti Roney, Frida Hallgren, Claes Ljungmark, Matias Varela, Mats Blomgren, Malin Arvidsson, Irene Lindh, Claes Hartelius, Magnus Samuelsson, Francesco De Vito, Pascal Andersson, Wilma Hall, Colin Grantström, Ida Engvoll, Alexandra Chalupa, Katarina Bothén, Bruno Bilotta, Karin Bergquist, Jesper Arrhenius

Scandinavische misdaadseries boeren goed tegenwoordig, en dus werd ook het werk van de Zweedse schrijver Arne Dahl (echte naam: Jan Arnald) bewerkt tot een reeks televisiefilms. De serie draait om de zogenaamde A-groep, een rechercheteam dat zich buigt over misdaden met een internationaal tintje.

In ‘Europa Blues’ gaat het om twee wel zeer onverkwikkelijke onderwerpen: vrouwenhandel en de walgelijke praktijken van de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. De A-groep onderzoekt de zaak van een voormalige concentratiekampgevangene die bij een bezoek aan een Joodse begraafplaats op gruwelijke wijze is vermoord. Aanvankelijk wijzen de signalen naar neonazi’s die rond het tijdstip van de moord graven hebben vernield, maar uiteraard is niets wat het lijkt. Een gevonden mobieltje duidt op een verband met een tweede geruchtmakende zaak; die van zes Oekraïense prostituees die hun pooier hebben gedood en gevlucht zijn uit het asielzoekerscentrum waar zij onder dwang werkten. Het aangevreten lijk van de pooier wordt gevonden in het veelvratenverblijf van een dierentuin.

‘Arne Dahl: Europa Blues’ is een van de hardste en tevens een van de betere delen uit de reeks. De tv-film snijdt pijnlijke thema’s aan, bevat een paar ijzersterke scènes en eindigt in een schrijnende ontknoping. Net als in de voorgaande delen zijn er wel wat valse noten. Zo heeft de zaak een nogal gezochte link met het privéleven van een van de rechercheurs, een foefje dat in het voorgaande deel, ‘Bijbelse wateren’, ook al werd toegepast. Verder is het verhaal ingewikkeld en af en toe wat vergezocht, en weet een zijplot over een dreigende inkrimping van de A-groep niet te boeien. Daar staat tegenover dat de personages van de rechercheurs steeds meer tot leven komen en een paar doorlopende verhaallijnen eindelijk een gevoelige snaar weten te raken, zoals het langzaam uiteenvallende huwelijk van agent Hjelm. Een speciale vermelding gaat naar het terugkerende personage Aram, een schoonmaker die over een bijna bovennatuurlijk inzicht beschikt waarmee hij de A-groep regelmatig van advies dient. Ook in deze aflevering slaat hij weer de spijker op zijn kop. Dit soort vondsten helpen mee om ‘Arne Dahl’ het eigen gezicht te geven waar de serie zo driftig naar op zoek is.

Paula Koopmans

‘Arne Dahl: Europa Blues’ verschijnt dinsdag 16 oktober 2012 op DVD (DVD-box “Arne Dahl Volume 2”).