Arne Dahl: Kentucky Killer – Arne Dahl: Ont blod (2012)

Regie: Mani Masserat | 180 minuten | misdaad | Acteurs: Malin Arvidsson, Irene Lindh, Claes Ljungmark, Shanti Roney, Magnus Samuelsson, Matias Varela, Niklas Åkerfelt, Jordi Almeida, Sandra Andreis,Sven Angleflod, Filip Berg, Philippe Bernardin, Källa Bie, Mats Blomgren, Gustav Deinoff, Claes Elfsberg, Ethel Fisher, Frida Hallgren, George Harris, Carl Kjellgren, Henrik Knutsson, Malena Laszlo, Helena Lewin, Jimmy Lindström

In ‘Kentucky Killer’ (naar het boek “Ont Blod” van de Zweedse schrijver Arne Dahl) gaat het A-team onder leiding van de kloeke Jenny Hultin (Irene Lindh) internationaal. Zij wordt door oude bekende Ray Larner (George Harris) van de FBI op de hoogte gesteld van de afschuwelijke moord op een Zweedse literatuurcriticus op het vliegveld Newark, New York. De moordenaar wordt gedoopt als de ‘Kentucky Killer’. Een moordenaar, waar de FBI al sinds 1975 achter aan zit en die zijn slachtoffers volgens een bepaald gruwelijk procedé, met twee setjes scherpe tangen, leeg laat bloeden. Maar was deze verdachte, ex-Vietnamveteraan Wayne Jennings, niet jaren eerder omgekomen bij een auto-ongeluk?

Dus gaat het A-team, zes man sterk en divers gespecialiseerd, ervan uit dat iemand ‘in naam van’ de plaats van de beruchte killer heeft ingenomen. Naast de zoektocht naar ‘K’ trekken de amoureuze ontwikkelingen van het overgrote deel van het speciale rechercheteam aan ons oog voorbij. Zelfs oude strijder Viggo Norlander (Claes Ljungmark) heeft ‘het’ weer. Ondertussen herstelt reus Gunnar Nyberg (Magnus Samuelsson) na jaren het contact met zijn kinderen en heeft Paul Hjelm (Shanti Roney) heel wat te stellen met zijn puberzoon Danne.

All in a day’s work en dat is wat deze boekverfilmingen zo aantrekkelijk maken. Je identificeert je gauw met de sympathieke hoofdrolspelers, die allemaal zo hun eigenaardigheden hebben. Ze zijn niet perfect en dat is wel zo leuk om naar te kijken. Ook in ‘Kentucky Killer’ wordt de kijker meermaals op het verkeerde been gezet. Want wat hebben een bedrijf dat computers verhandelt, een mensenrechtenorganisatie, diplomaten, terroristische dreiging en een ontsnapte gevangene met de zaak te maken?

Beetje bij beetje wordt het mysterie ontrafeld. Ondanks het trage tempo valt er van genoeg suspense te genieten. Echter, om de verhaallijn ten volle te begrijpen dient het aanbeveling om deel 1 in deze serie, ‘Misterioso’, eerst te kijken. Want daarin wordt het origineel opererende A-team, niet te verwarren met de flauwe serie uit de jaren tachtig, voorgesteld. Het is te hopen dat ook de andere boeken van Arne Dahl verfilmd zullen gaan worden, want dan staat ons nog veel moois te wachten! Net als ‘Misterioso’ is: ‘Kentucky Killer’ 180 minuten (!) puur kijkplezier. Een Zweeds topproduct. De Husqvarna onder de crimethrillers. Niet te missen!!

Ruud Stift

‘Arne Dahl: Kentucky Killer’ verschijnt dinsdag 5 juni 2012 op DVD (‘Arne Dahl – Volume 1’).