Arne Dahl: Smeeroffer – Arne Dahl: Upp till toppen av berget (2011)

Regie: Jörgen Bergmark | 180 minuten | misdaad | Acteurs: Malin Arvidsson, Irene Lindh, Claes Ljungmark, Shanti Roney, Magnus Samuelsson

Na het succes van Stieg Larssons Millennium-trilogie en Henning Mankells ‘Wallander’ was de tijd rijp om ook het werk van andere populaire Zweedse misdaadschrijvers een film- of televisiebewerking te geven. Een voorbeeld is ‘Intercrime’ van auteur Arne Dahl, een reeks misdaadromans over een rechercheteam dat internationale misdaden oplost. De belevenissen van deze zogenaamde A-groep zijn sinds 2011 te volgen in een serie tweedelige televisiefilms. Het derde deel van de reeks kreeg de titel ‘Smeeroffer’ mee (originele titel: ‘Upp till toppen av berget’) en werd deels in Nederland opgenomen.

In ‘Smeeroffer’ komen een Zweedse agent en zijn gezin tijdens een vakantie in Nederland om het leven als de auto waarin zij zitten wordt opgeblazen. De A-groep onder leiding van Jenny Hultin (Irene Lindh) ontdekt dat de agent undercover werkte in een sjiek Zweeds restaurant waar volgens bronnen in cocaïne wordt gehandeld. De eigenaar is een bekende societyfiguur met contacten in hoge politiekringen. Terwijl agenten Söderstedt (Niklas Åkerfelt) en Chavez (Matias Varela) de toedracht van de bomaanslag proberen te achterhalen en daarvoor afreizen naar Amsterdam, probeert een ander deel van het team een internationaal pedofielennetwerk op te rollen.

Het is vooral het Hollandse tintje dat ‘Smeeroffer’ leuk maakt. Zo zien we Bas Keijzer en Juda Goslinga als zware jongens die zich in Zweden van hun beste polderengels bedienen, om vervolgens in hun moerstaal de Zweedse tongval af te zeiken. Van een goede opbouw moet de tv-film het niet hebben. Met name het eerste deel lijdt onder een gebrek aan focus: de A-groep bestaat uit te veel personen met niet al te boeiende subplotjes, waardoor het lang duurt voordat er schot in de hoofdplot komt. Een gapend gebrek aan logica en soapachtige verwikkelingen maken de zaak er niet beter op. Zo treft agent Norlander als donderslag bij heldere hemel een onenightstand op de stoep die hem voorstelt aan zijn pasgeboren dochtertje. Zijn reactie valt in de categorie ‘Goh, wat leuk!’, alsof er een bosje bloemen bij hem is bezorgd. Geen wonder dat sommige agenten van de A-groep erg bedacht overkomen. Dat personages als de ingetogen rechercheur Holm (Malin Arvidsson) en de charmante rokkenjager Chavez wel geloofwaardig zijn is vooral te danken aan het vakmanschap van de acteurs, niet aan het scenario.

Wat plottechnisch wel goed uitpakt is de manier waarop de twee verhaallijnen aan het einde met elkaar verweven raken en tot een redelijk bevredigend einde leiden. Hoewel ‘Smeeroffer’ zeker sterke momenten kent, behoort de tv-film niet tot de beste delen van de Arne Dahl-reeks. En voor een reeks die als geheel al vrij middelmatig is, is dat geen goed teken.

Paula Koopmans

‘Arne Dahl: Smeeroffer’ verschijnt dinsdag 16 oktober 2012 op DVD (DVD-box “Arne Dahl Volume 2”).