Around the Bend (2004)

Regie: Jordan Roberts | 83 minuten | drama | Acteurs: Christopher Walken, Michael Caine, Josh Lucas, Jonah Bobo, Glenne Headly, David Eigenberg

‘Around the Bend’ is een acteursfilm, maar wel een goede acteursfilm. Caine, Lucas en vooral Walken krijgen alle ruimte om te laten zien wat ze kunnen en dat is niet weinig.

De toon van de film is opvallend licht. Het gaat weliswaar over een redelijk zwaar onderwerp: vader-zoonverhoudingen en vooral wat daar mis mee kan gaan, als de vader het gezin voortijdig verlaat, maar zeker in het begin is het meer een komedie dan een relatiedrama. De voortreffelijke dialogen dragen daaraan bij. Ook wat niet gezegd, maar wel in beeld gebracht wordt, is heel grappig. De rol van de verpleegster is wat over the top, maar zeker de karakters van Lucas en Walken krijgen voldoende diepgang om geloofwaardig te zijn. Verder zitten er een paar leuke running gags in, zoals de steeds terugkerende zinnetjes “Some things like to be stolen” en “He liked to dig up old shit”.

De film wordt soms vergeleken met films die gemaakt zijn op basis van het werk van John Irving (‘Garp’, ‘Hotel New Hampshire’), maar dat is niet helemaal terecht. Irving maakt grappen over serieuze onderwerpen zonder met een oplossing te komen, terwijl dat hier wel degelijk geprobeerd wordt.

Een relatiedrama brengt het gevaar met zich mee, dat het sentimenteel wordt, maar die valstrik wordt bijna altijd vermeden. Alleen aan het eind hebben vader Walken en zoon Lucas een gesprek, waarbij de violen iets te indringend inzetten, maar dat verpest de film niet. Het camerawerk is af en toe wel om een beetje draaierig van te worden.

Wat ook opvalt, is het fantastische optreden van Jonah Bobo als de zesjarige Zach. Waar halen ze in Amerika toch dit soort goede kindacteurs vandaan? OK: het lukt niet altijd: de jongetjes in ‘The Ring 2’ en ‘Hostage’ overtuigden niet echt, maar in dit geval is de casting meer dan geslaagd.

Al met al: het verhaal is niet meeslepend, soms bijna saai, maar vaak ook boeiend en grappig. Als je van sensatie houdt, moet je hier niet naartoe gaan, maar als je een rustige, goed gemaakte film met uitstekende prestaties van de acteurs kunt waarderen (vooral Walken is weer geweldig), moet je zeker gaan kijken.

Hugo Visser

Waardering: 3

Bioscooprelease: 19 mei 2005