Artefacts – Artifacts (2007)

Regie: Giles Daoust, Emmanuel Jespers | 75 minuten | horror, thriller, science fiction | Acteurs: Cécile Boland, Max Digby, Jason Morell, Felix Scott, Mary Stockley, Martin Swabey, Veronique van de Ven, Peter Warnock

Om maar met de deur in huis te vallen: ‘Artefacts’ is slecht. Niet slecht als in ‘stiekem toch wel leuk’ of ‘zo slecht dat hij weer goed wordt’, maar slecht als in ‘maak dan geen film’. Wat er precies zo slecht aan is? De weinig charismatische acteurs. De chaotische cameravoering. De lelijke belichting en de fletse kleuren. De goedkope special effects. De knullige actiescènes. De kunstgrepen in het plot. Voorbeeldje: Kate wordt ontboden op het politiebureau nadat haar vriendin is vermoord. Héél toevallig staat ze in de lift met rechercheurs die de zaak onderling aan het bespreken zijn. In detail, zoals je dat als politieman zou doen in een lift vol vreemden. Handig is zo’n uiteenzetting wel; dan blijf je als kijker tenminste een beetje bij de les als de aandacht dreigt te verslappen. Spannend wil ‘Artefacts’ namelijk ook maar niet worden, hoe hard de hoofdpersonen ook wegrennen voor kopiën van zichzelf.

En dan de ontknoping. Die steekt qua belachelijkheid de ontknoping van ‘The Happening’ naar de kroon en dat is een hele prestatie. Regisseurs Giles Daoust en Emmanuel Jespers lepelen het melodrama er zo dik bovenop dat de film in elkaar zakt onder zijn eigen gewicht en de logica is ook ver te zoeken. Wat er wèl goed is aan de film? De filmmuziek. Die is spacey, sfeervol en verrassend effectief. Het eerste kwartier trap je erin, daarna krijg je door dat de synthesizers spacey en sfeervol zitten te wezen terwijl er op het scherm eigenlijk niets gebeurt. Koffie drinken verdient geen muzikale climax. En soms is het beter om het oproepen van emotie aan de acteurs over te laten in plaats van aan de componist. Aan de andere kant: die aanzwellende klanken houden je wakker. Misschien is het een idee om de soundtrack van ‘Artefacts’ op een dark ambient-cd te zetten en de film gewoon weg gooien. Op die manier levert deze miskleun toch nog wat moois op.

Paula Koopmans