Arthur Christmas (2011)

Regie: Sarah Smith, Barry Cook | 112 minuten | animatie | Originele stemmencast: James McAvoy, Jim Broadbent, Imelda Staunton, Will Sasso, Hugh Laurie, Bill Nighy, Miggie Donahoe, Ramona Marquez, Ashley Jensen | Nederlandse stemmencast: Pepijn Gunneweg, Gigi Ravelli, Jeremy Baker, Diana Dobbelman, Bart Oomen, Reinder van der Naalt, Henk van der Horst

Zeer geslaagde kerstfilm voor jong en oud met fraaie (3D) animatie, goed uitgewerkte personages, perfecte stemmencast en een flink aantal zeer grappige voorvallen. De hand van de “Aardman Studios”, de makers van o.a. ‘Wallace and Gromit’, is duidelijk herkenbaar in hun typische (Britse) humor, waarmee in ‘Arthur Christmas’ een originele draai aan de mythes rond de Kerstman wordt gegeven.

Hoe bezorgt de Kerstman 2 miljard cadeautjes op Kerstavond zonder dat hij gezien wordt door satellieten en de luchtverdediging van talloze geïndustrialiseerde landen? En hoe krijgt hij dat voor elkaar met alle verschillende tijdzones en de enorme afstanden die moeten worden afgelegd? Met de S-1 natuurlijk, het supersonische stealth-vliegtuig (S staat uiteraard voor “Santa”) en de hulp van 1 miljard elfen (die 18,14 seconden hebben per huishouden om de cadeautjes af te leveren). Rendieren en de arrenslee zijn allang geleden afgeschaft. Deze grappige en originele draai aan alle mythen rond de Kerstman, worden gretig en met veel plezier opgediend, waardoor het vanaf het begin af aan direct genieten is.

Het bezorgen van de cadeautjes wordt gerund als een militaire missie. Santa Claus (de 20e in de lijn van de familie, die eigenlijk Malcolm heet) hoeft zelf weinig meer te doen. Ingesproken door Oscarwinnaar Jim Broadbent, is Santa niet helemaal meegegaan met de moderne tijd. Het is zijn 70e jaar als Kerstman en alle technische snufjes vindt hij maar verwarrend. Achter de schermen wordt hij bijgestaan door zijn vrouw, Mrs. Santa (Imelda Staunton). Hun oudste zoon Steve (stem: Hugh Laurie) staat te popelen om het familiebedrijf over te nemen. Gestoken in een rood met groen camouflagepak – hoewel zijn Versace kerstmanoutfit al klaarhangt – en een gestileerd sikje in de vorm van een kerstboom, is het Steve is de hele operatie zo efficiënt mogelijk runt. Maar heeft hij wel de echte “christmas spirit”? Die lijkt meer voorbehouden aan zijn onhandige jongere broer Arthur (stem: James McAvoy), die op de postafdeling werkt en allerlei allergieën (sneeuw, rendieren) en fobieën (vooral hoogtes) heeft.

Uiteraard moet Arthur in actie komen, wanneer er één kindje vergeten wordt en Santa en Steve het niet meer de moeite waard vinden om het cadeautje (een roze glitterfiets) alsnog af te leveren. Omdat de S-1 niet gebruikt kan worden, gaat Gransanta (Bill Nighy) er met Arthur en het eigenwijze elfje Bryony (Ashley Jensen) er op uit in de ouderwetse slee, getrokken door de originele rendieren. Wat volgt is een dol avontuur met een hoofdletter A, die Arthur en zijn hulpjes over verschillende continenten brengt, vol met grappige voorvallen en inventieve grappen. De fraaie animatie is er ter ondersteuning van de actie en de humor en dat is een slimme zet geweest. Geen afleiding dus van het verhaal om te laten zien wat er op animatievlak mogelijk is, maar inventief integraal verweven in het plot. Klein minpuntje is dat in het middenstuk de film wat inzakt, wanneer alle personages in een soort herhaling van zetten vervallen. Maar net op het moment dat je als kijker denkt: wordt het nog leuker?, dan wordt het nog leuker richting een ontzettend grappige finale, waar onvermijdelijk ook de perfecte kerstboodschap naar voren komt.

De film wordt met veel warmte en liefde verteld, waarin de innerlijke goedheid van de mens centraal staat en er zullen weinig mensen zijn die niet met een grote glimlach op hun gezicht zitten, wanneer de aftiteling begint. ‘Arthur Christmas’ kan zo op het lijstje van favoriete kerstfilms.

Hans Geurts

Waardering: 4

Bioscooprelease: 30 november 2011
DVD- en blu-ray-release: 21 november 2012