As I Lay Dying (2013)

Regie: James Franco | 105 minuten | drama | Acteurs: James Franco, Tim Blake Nelson, Jim Parrack, Ahna O’Reilly, Logan Marshall-Green, Brady Permenter, Danny McBride, Beth Grant, Brian Lally, Jennifer Kristen Howell, Natalie Minton, Anna Kooris, Steve Nabors, John Still, Susan McMillin, Ken Hudson, Jessica Lemon Wilkinson, Ash Taylor, Jim Ritchie

James Franco is niet voor een gat te vangen. Hij speelde in de blockbuster ‘Spider-Man’, Oscarwinnende films als ‘Milk’ en ‘127 Hours’ maar speelde bijvoorbeeld ook een gastrol in de soap “General Hospital”. Daarnaast is hij niet alleen acteur, maar heeft hij ook films geregisseerd, geproduceerd en scenario’s geschreven. Franco is een man met vele talenten die doet wat hij wil doen. Voor ‘As I Lay Dying’ neemt hij de regie in handen, schrijft hij mee aan het scenario en speelt hij daarnaast ook nog eens één van de hoofdrollen, zo kan hij dus meerdere talenten combineren in één film.

‘As I Lay Dying’ is een verfilming van het gelijknamige boek van William Faulkner.  Het is het verhaal van Addie Bundren die overlijdt en door haar familie wordt vervoerd naar het plaatsje Jefferson om begraven te worden, wat haar laatste wens was. Tijdens haar laatste reis wordt het verhaal vanuit het perspectief van meerdere van haar familieleden verteld.

Dat Franco ervoor gekozen heeft om het redelijk ontoegankelijke ‘As I Lay Dying’ te verfilmen, past wel goed bij de keuzes die hij ook maakt als acteur. Hij kiest nooit de makkelijke weg door voor de hand liggende keuzes te doen, is niet altijd uit op een groot publiek en lijkt vooral te doen wat hij zelf mooi of leuk vindt om te doen. Dat gezegd hebbende is ‘As I Lay Dying’ een lastige film om te beoordelen waarvan duidelijk is dat deze niet bij een groot publiek in de smaak zal vallen. Bij liefhebbers van het boek van Faulkner zal de film naar verwachting wel in goede aarde vallen, mits zij zich niet storen aan het gebruik van splitscreen dat Franco gebruikt om het verhaal vanuit verschillende perspectieven te vertellen.  Dit kan gezien worden als een slimme manier om het verhaal te vertellen zoals dat in het boek gebeurt maar kan het ook af en toe lastig maken om de film te volgen. Daarnaast is er gefilmd met een handheld camera, ook niet iets wat iedereen even fijn vindt om naar te kijken. Niet iedereen acteert even sterk in ‘As I Lay Dying’. Franco zet echter een prima rol neer en ook Beth Grant is erg overtuigend als Addie, het personage om wie, ook al is ze het grootste deel van de film dood, het verhaal draait.

Zoals eerder gezegd, het boek waarop ‘As I Lay Dying’ is gebaseerd is niet het meest toegankelijke verhaal. Je weet vaak niet of iets grappig is of meer in en in triest en de film weet dat zelfde vervreemdende effect te creëren. Franco heeft een film gemaakt die trouw blijft aan het boek van Faulkner, maar net als het boek lang niet voor iedereen is, zal deze film dat ook niet zijn.

Sylvia Bakker

‘As I Lay Dying’ verschijnt woensdag 12 februari 2014 op DVD.