Ask Father (1919)

Regie: Hal Roach | 13 minuten | komedie, korte film | Acteurs: Harold Lloyd, Bebe Daniels, ‘Snub’ Pollard, Wallace Howe, Bud Jamison, Noah Young, Sammy Brooks, William Gillespie

Een jongeman spendeert veel meer geld dan hij zich kan veroorloven aan cadeaus en bloemen voor het meisje waar hij verliefd op is, maar niets is goed genoeg voor haar. Het enige wat hun liefde nog moet bezegelen is een huwelijk. Jammer voor hem dat haar vader niet alleen een van de rijkste mensen in de stad is, maar ook de meest drukbezette. Mensen moeten weken van tevoren een afspraak maken en verder wordt iedereen zonder pardon maar wel met geweld zijn kantoor uitgegooid. De jongeman is echter vastbesloten om de hand van diens dochter te vragen en waagt poging na poging.

Een schitterend voorbeeld van een klein gegeven dat met maximaal effect wordt uitgebuit. Het kantoor van de rijke man is het fort dat bestormd moet worden en het maakt niet uit op wat voor een manier. De jongeman verkleedt zich als vrouw, doet alsof hij een afspraak heeft en elke keer is het wachten totdat hij weer in zijn kraag wordt gegrepen. De lieftallige telefoniste (Bebe Daniels) is helemaal ingespeeld op deze gangbare praktijk in het kantoor en schat met een kennersblik in op welke afstand ze het kussen moet neerleggen in de gang of op een bepaalde plek in het kantoor om de onfortuinlijke jongeman een zachte landing te bezorgen. Vooral het tussentijds even snel aanpassen van de positie van het kussen als ze ziet hoe hij onder handen wordt genomen, is subtiel en knap gedaan.

Het tempo van de film ligt lekker hoog en daardoor is de repetitie van de gebeurtenissen met verschillende variaties allesbehalve vervelend. Sterker nog, de herhaling en voorspelbaarheid dragen bij aan de hilariteit. Erg leuk zijn ook de vondsten in het decor met een lopende band in het kantoor die de rijke man in werking kan stellen om ongewenste bezoekers zijn werkruimte uit te werken. Doordat je als kijker de band niet direct ziet, ben je net zo overvallen als de jongeman. En het kantoor herbergt nog een andere leuke verrassing die je net als de rest van de film gewoon moet zien.

Diana Tjin-A Cheong