Asphalt Watches (2013)

Regie: Shayne Ehman, Seth Scriver | 94 minuten | animatie, avontuur, komedie, musical

Seth Scriver en Shayne Ehman maakten jaren geleden eens een road trip dwars door hun thuisland Canada. Per trein of liftend bezochten ze allerlei nietszeggende stadjes, waar ze kleurrijke types ontmoetten. De reis maakte een dusdanige indruk op de twee, dat ze besloten hun avonturen te verfilmen. Tot zo ver niets bijzonders, zou je zeggen. Maar de manier waarop Scriver en Ehman hun road trip vereeuwigden, is op zijn zachtst gezegd nogal onconventioneel. Ze gebruikten Adobe Flash om een anderhalf uur durende animatiefilm te maken. Zeven jaar (!) zijn ze bezig geweest om ‘Asphalt Watches’ (2013) te voltooien. Al die inspanningen zie je echter niet af aan de film, die er door de keuze voor Flash nogal amateuristisch – en veelal ronduit lelijk – uitzien. Dat het verhaal ook niet veel om te lijf heeft – in feite kijken we naar een onsamenhangende reeks ontmoetingen en verplaatsingen – maakt dit experimentele werkje er niet beter kijkbaar op.

De alter ego’s van Scriver en Ehman in ‘Asphalt Watches’ heten Bucktooth Cloud en Skeleton Hat. In de zomer van 2000 reizen ze oostwaards door Canada. Terwijl ze liften en ‘trein-hoppen’, komen ze in aanraking met allerlei merkwaardige individuen. Juist die ontmoetingen maken hun reis memorabel. Veel meer heeft de plot van ‘Asphalt Watches’ niet om het lijf. Toch duurt de film anderhalf uur. Deze negentig minuten worden hoofdzakelijk gevuld met vreemde animaties, begeleid door een veelal nóg vreemdere geluidsfragmenten en muziek. Als je ‘Asphalt Watches’ volkomen nuchter tot je neemt, vraag je je geregeld af waar je in vredesnaam naar zit te kijken. Als het verhaal nou nog meeslepend was… Helaas, Scriver en Ehman hebben duidelijk meer aandacht besteed aan de visuele kant van hun film dan aan het verhaal. De negentig minuten kruipen tergend langzaam voorbij.

Hebben we dan helemaal geen goed woord over voor ‘Asphalt Watches’? Nou goed, misschien een paar. Natuurlijk valt het lef van de makers om zo’n onconventionele film te maken te prijzen. En wat moeten ze een engelengeduld hebben gehad om hier zeven jaar van hun leven aan te spenderen. Voor wie ervoor openstaat, kan ‘Asphalt Watches’ met zijn bizarre animaties best een ‘trippy’ ervaring zijn. Voor verreweg de meeste filmkijkers is deze surrealistische road trip echter een tikkeltje té experimenteel. En omdat het visueel ook allemaal niet bepaald oogstrelend is, blijft er weinig over wat ‘Asphalt Watches’ de moeite waard maakt…

Patricia Smagge