Asterix – Het geheim van de toverdrank – Astérix: Le secret de la potion magique (2018)

Recensie Asterix - Het geheim van de toverdrank CinemagazineRegie: Alexandre Astier, Louis Clichy | 82 minuten | animatie, avontuur | Nederlandse stemmencast: Dylan Haegens, Bas Keijzer, Huub Dikstaal, Marit Brugman, Rick Vermeulen

Vóór de flauwe Franse live-action films was Asterix vooral bekend als stripfiguur. De kleine, blonde Galliër schitterde in een aantal vermakelijke tekenfilms voordat hij door een aantal acteurs tot leven werd gewekt. Strippuristen hadden een hoop aan te merken op de vertolking van deze stripicoon. Gelukkig voor hen is de technologie zo goed ontwikkeld dat animatiefilms anno 2019 er bijna fotorealistisch uit kunnen zien. ‘Asterix – Het geheim van de toverdrank’ ziet eruit alsof de pagina’s van de Franse comic tot leven zijn gekomen. Deze film oogt dan ook zeer indrukwekkend.

In ‘Asterix – Het geheim van de toverdrank’ besluit druïde Panoramix om zijn kennis over te dragen. Dankzij zijn toverdrank kunnen de dorpelingen de Romeinse overmacht weerstaan. Samen met Asterix, Obelix en de trouwe Idefix, reist hij door het Gallische rijk, op zoek naar een getalenteerde en betrouwbare Galliër aan wie hij ‘het geheim van de toverdrank’ kan toevertrouwen. Panoramix’ rivaal Sulfurix is echter vastberaden om het geheim te ontrafelen en probeert samen met de Romeinen het plan van de Galliërs te dwarsbomen.

Deze film slaagt erin om zowel het uiterlijk als de humor van de strips over te brengen naar het witte doek. Liefhebbers van het bronmateriaal zullen dan ook smullen van deze bewerking. De compacte speelduur van nog geen 90 minuten zorgt ervoor dat de vaart er goed inzit. Deze animatiefilm ligt in het verlengde van de oude tekenfilms rond de beroemde Galliër en dat is goed nieuws. Je ziet dat de makers van ‘Asterix – Het geheim van de toverdrank’ fan zijn van het bronmateriaal en oprecht van deze figuren houden. De animatie oogt verzorgt en kan zich meten met het beste animatiewerk uit Hollywood. Dat is erg indrukwekkend als je nagaat dat er over niet zulke riante budgetten beschikt wordt als in Tinseltown het geval is.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 12 december 2019
DVD-release: 10 april 2019