Attack Force (2006)

Regie: Michael Keusch | 94 minuten | actie, horror, science fiction | Acteurs: Steven Seagal, Lisa Lovbrand, David Kennedy, Matthew Chambers, Danny Webb, Andrew Bicknell, Adam Croasdell, Mark Dymond, Del Synnott, Cheryl Ko, Ioan Ionescu, Tomi Cristin, Florian Ghimpu, Evelyne Armela O’Bami, Emanuel Parvu

ATTACK FORCE! Als je twee brute woorden aan elkaar plakt heb je een titel, maar eentje die de lading dekt? Nee. Maar ja, dat is sowieso moeilijk als er geen lading is om te dekken. Het lijkt of de makers een weddenschap zijn aangegaan: wedden dat we elke eerstvolgende film met Steven Seagal nog slechter kunnen maken dan de vorige? En ze hebben gewonnen!

Hoe is het mogelijk dat er vandaag de dag nog dergelijke films uit het grote Hollywood kunnen komen? Het is werkelijk onbegrijpelijk waar een filmmaatschappij het geld nog vandaan haalt om dit soort onzin aan de man te brengen. Want er klopt werkelijk niets aan deze film. De muziek is nog het minst erg en die is al erg. Als je alle clichés al hebt gehoord, worden ze hier nog eens dunnetjes overgedaan.

Het verhaal loopt voor geen meter, is langdradig, veel te ingewikkeld en tot overmaat van ramp volledig ongeloofwaardig. Wat een gebrek aan creativiteit van de kant van de makers. Heb medelijden met de acteurs in deze film die toch nog zo hun best doen, maar het afschuwelijk slechte verhaal met geen mogelijkheid aan de man kunnen brengen, hoe hard ze het ook proberen!

Kijk, er is niets mis met een lege film. Een goede actiefilm kan best zo zijn. Maar laat het dan tenminste flink knallen! Nee, dat redt mijnheer Seagal waarschijnlijk niet meer. Daar is hij te log en oud voor. Dus na alle geouwehoer over het ene ongeloofwaardige en slecht uitgewerkte gegeven na het andere, maak je je op voor wat lekkere actie en vooral van Seagal natuurlijk, maar die blijft gewoon uit. Aan het einde wordt het nog een beetje spannend en heeft men eindelijk een interessante locatie gevonden om te filmen (hiervoor het ene puntje). En als Seagal in actie komt is het met een soort vertraging of juist versnelling of het is vaag gemaakt, het ziet er niet uit.

Misschien dat Seagal’s reputatie hem door deze ellende heen sleept. Misschien heeft hij nog een paar miljoen fans rondlopen die in zijn ondermaatse fratsen de glorie van weleer willen zien doorschemeren, maar het wordt hen in deze film niet makkelijk gemaakt. Tel daar nog dat rare geluid bij op: men heeft Seagal’s stem en af en toe (of altijd?) die van anderen nagesynchroniseerd en dat is zo slecht gedaan dat het origineel wel in het Chinees lijkt. Onbegrijpelijk. Ook de spelintentie van de dub is onder de maat, vaak slecht gearticuleerd en dus onverstaanbaar, waardoor Seagal nog slomer lijkt dan hij toch al overkwam. Die man kan ook gewoon niet acteren!

Nee, er valt echt helemaal nauwelijks iets goeds te zeggen over deze film. En aan het budget, dat waarschijnlijk niet hoog is geweest, had het niet hoeven liggen. Want tegenwoordig worden er voor televisie films gemaakt voor minder geld, die beter ogen, beter lopen en tien keer spannender en interessanter zijn. Dit totale gebrek aan creativiteit én vakmanschap is een aanfluiting voor Hollywood.

Arjen Dijkstra