Attack on Japan – The Boys of H Company (2004)

Regie: Joe Wiecha | 104 minuten | drama, oorlog, documentaire | Acteurs: Robert Bartusch, Brandon Carroll, Chris Clawson, Richie Ring, Jun Suenaga, Dustin Thomas

De slag om het eiland Iwo Jima, in februari 1945, was een cruciaal moment in de Tweede Wereldoorlog. De landing van de Amerikaanse soldaten op het strand van Iwo Jima op 19 februari 1945 liep uit op een waar drama. Hoewel de Amerikanen veruit in de meerderheid waren, hadden de Japanners zich goed verschanst in bunkers en ondergrondse gangenstelsels. Het vulkanische zand maakte het voor de Amerikanen onmogelijk om ergens dekking te zoeken, en ze fungeerden als levende schietschijven voor hun tegenstanders. De bestorming en inname van Iwo Jima, ook wel Operation Detachment genoemd, zou volgens schattingen van hoge Amerikaanse legerofficieren een dag of drie, vier in beslag nemen. De werkelijkheid was heel anders: het duurde ruim een maand voordat het eiland daadwerkelijk was ingenomen. Er vielen 7.000 doden aan Amerikaanse zijde. Van de 21.000 Japanse soldaten overleefden krap 200 man de strijd.

Uniek aan deze documentaire is dat een aantal Japanse veteranen aan het woord komen over hun aandeel in de slag om Iwo Jima. Er waren maandenlange onderhandelingen nodig om deze Japanners zover te krijgen dat ze aan de film wilden meewerken. Deze mannen zijn de gebeurtenissen op het eiland nooit echt te boven gekomen, net als hun Amerikaanse lotgenoten.

‘Attack On Japan’ is een vakkundig gemaakt docudrama, waarin gedramatiseerde beelden worden afgewisseld met echte beelden en interviews met veteranen. Wat vooral opvalt aan Amerikaanse zijde is het enorme patriottisme. Deze mannen streden met de diepgewortelde overtuiging dat ze moesten opkomen voor hun vaderland. Natuurlijk niets dan lof voor deze mannen, en het doel dat ze nastreefden en uiteindelijk verwezenlijkten. Zonder hen had de loop van de wereldgeschiedenis er waarschijnlijk heel anders uitgezien. Maar de overdaad aan patriottische uitspraken maken het af en toe wel vermoeiend om naar deze documentaire te kijken.

Desondanks zou iedereen deze documentaire moeten zien, om er aan herinnerd te worden welke kant het met deze wereld vooral niet opnieuw moet opgaan.

Saskia Blokker

Waardering: 3.5