Attack the Block (2011)

Regie: Joe Cornish | 88 minuten | actie, komedie, science fiction | Acteurs: Nick Frost, Jodie Whittaker, Luke Treadaway, John Boyega, Alex Esmail, Joey Ansah, Franz Drameh, Terry Notary, Paige Meade, Jumayn Hunter, Flaminia Cinque, Leeon Jones, Chris Wilson, Danielle Vitalis, Adam Leese

Een film waar Edgar Wright bij betrokken is, geldt bij voorbaat als een must-see. De schrijver-regisseur heeft onder meer met de uitmuntende comedyserie ‘Spaced’ en de tamelijk briljante films ‘Shaun of the Dead’ (2004) en ‘Hot Fuzz’ (2007) flink naam gemaakt. Ook zonder zijn favoriete acteursduo Simon Pegg en Nick Frost hield hij zich knap staande als regisseur van de stripverfilming ‘Scott Pilgrim vs. The World’ (2010). Voor ‘Attack the Block’ is zijn deelname helaas beperkt gebleven tot de functie van executive producer. Een tamelijk nietszeggende titel waaruit geenszins de omvang van zijn betrokkenheid op te maken valt. Al kan op basis van het eindproduct wel gezegd worden dat die hoogstwaarschijnlijk te gering is geweest. ‘Attack the Block’ mist namelijk de scherpte die de hierboven genoemde films zo sterk maken.

Terwijl het materiaal zich toch uitstekend leent voor een snedige film. Aliens die in een Londense buitenwijk crashen en het aan de stok krijgen met het jeugdige lokale tuig. Want tuig is het, zonder meer. Vroeg in de film worden de jonge ‘helden’ geïntroduceerd als ze een vrouwelijke passant (Sam, gespeeld door Jodie Whittaker) met een mes bedreigen en beroven. Zelfs haar verlovingsring is niet heilig voor het groepje schorriemorrie. Als later blijkt dat ze in dezelfde flat wonen en de kids Sams hulp als verpleegster nodig hebben, kunnen er geen excuses van af. Mensen beroven is nou eenmaal wat ze gewend zijn. Al hebben ze er achteraf wel een beetje spijt van dat ze iemand uit hun eigen wijk hebben bestolen.

Het maakt de kids tot ongemakkelijke protagonisten. Daarom is het knap van schrijver en debuterend regisseur Joe Cornish dat hij sympathie voor de straatjochies weet op te wekken. In hun strijd tegen de buitenaardse monsters komt namelijk heel duidelijk de positieve kant van hun onderlinge code naar boven: kameraadschap tot en met. Dat Cornish in zijn portrettering van de vijftienjarige bandleider Moses (debutant John Boyega) terugvalt op het stereotype ‘opgegroeid bij liefdeloze oom en aan zijn lot overgelaten’ is wel weer jammer. Het doet af aan de fenomenale acteerprestatie van Boyega, die veel dieper gaat dan die oppervlakkige achtergrond.

De film is echter niet opgezet als sociaal drama. Eerder als komedie met wat horrorelementen. Maar Cornish heeft duidelijk moeite om de balans te vinden. Als horror is de film niet eng genoeg en als komedie is hij domweg niet leuk genoeg. En als sociaal commentaar niet overtuigend genoeg, maar dat terzijde. ‘Attack the Block’ moet het vooral hebben van de vernieuwing in de keuze voor setting en karakters. En gelukkig levert hij daarmee meer dan voldoende voor een positieve kijkervaring. De groep kinderen, vooral de allerjongsten, zijn een lust om naar te kijken. Als de dreiging het grootst is, blijken de kleinste opdondertjes het meeste pit te hebben. Zij hebben geen volwassenen nodig (en al helemaal geen leger) om de buitenaardse dreiging ferm de kop in te drukken.

Niet dat er geen volwassenen in het spel zijn. Sam speelt een bindende rol en huis-tuin-en-keuken-drugsdealer Ron (een wat matte Nick Frost) biedt de ideale schuilplek. Maar verder is het ouderwets de kleintjes tegen de groten. Waarbij een paar van de kleintjes onherroepelijk (en tamelijk bloederig) het onderspit moeten delven. Wat dat betreft is ‘Attack the Block’ absoluut een film met lef. De volgende keer nog net wat meer pit en een betere balans en Joe Cornish gaat een fijne late carrière als eigenzinnige regisseur tegemoet!

Wouter de Boer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 21 juli 2011
DVD- en blu-ray-release: 30 november 2011