August (2011)

Regie: Eldar Rapaport | 100 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Murray Bartlett, Edward Conna, Adrian Gonzalez, Daniel Dugan, Kevin McShane, Hank Ignacio, Bernhard Forcher, Maria Chung, Brad Standley, Tyler Lee, Angelica Lee, Massimo Quagliano, Hillary Banks, Brenda Lanie, Amy Clites, Brian Sloan, Todd Gaebe, Samantha Manalang

In het decor van een bloedheet Los Angeles ontspint zich een klassieke driehoeksrelatie. In ‘August’ (2011) draait het om drie mannen die om elkaar heen draaien, elkaar afstoten en aantrekken en wiens vertrouwen ernstig beschaamd wordt. Troy (Murray Bartlett) heeft de afgelopen vier jaar in Spanje gewoond en gewerkt. Inmiddels heeft hij echter heimwee gekregen naar zijn geboortegrond: zinderend Californië. Althans, dat praat hij zichzelf aan. In werkelijk komt hij terug voor zijn ex, de veel jongere Jonathan (Daniel Dugan). Nu hij de veertig rap nadert wil Troy namelijk wel eens weten of hij de liefde van zijn leven niet heeft laten lopen. Jonathan was indertijd zwaar gekwetst, toen Troy hem zonder aankondiging zomaar in de steek liet. Maar wanneer de twee afspreken om onder het genot van een kopje cappuccino even bij te praten, slaat de vonk direct weer over.

Troy hoeft echter niet te denken dat hij zijn ex zomaar weer voor zich kan winnen. Jonathan woont inmiddels immers samen met een nieuwe liefde, Latino Raoul (Adrian Gonzalez), en die is niet van plan hem zomaar te verlaten. Sterker nog, om een verblijfsvergunning te krijgen om zo bij Jonathan te kunnen blijven, heeft hij zich zelfs in een schijnhuwelijk met diens collega Nina (Hillary Banks) gestort. Jonathans gevoelens voor Troy lijken echter roet in het eten te gooien, tot grote onvrede van Raoul. De ex-geliefden blijven ontkennen dat het vuur opnieuw is opgelaaid, maar Raoul en anderen in hun omgeving weten wel beter. Aan Jonathan de keuze: laat hij de liefde van zijn leven, waarvan hij weet dat hij hem trouw is, lopen voor een opwindend avontuur met de wispelturige Troy?

Het verhaaltje in ‘August’ is vrij doorzichtig en niet te ingewikkeld. Niets dat we niet al eerder hebben gezien en met een onbevredigend einde bovendien. Veel meer dan om karakterontwikkeling of een origineel verhaal draait het hier om het vlees dat we in de kuip hebben. Regisseur Eldar Rapaport laat geen mogelijkheid onbenut om de drie – overigens niet onaantrekkelijke – hoofdrolspelers in de schijnwerpers te zetten. Niet per se naakt (al schuwt hij dat zeker niet – hij koos niet voor niets de heetste zomer sinds tijden als decor), maar wel prominent. In gay cinema is dat natuurlijk niet ongebruikelijk en de doelgroep zal het alleen maar toejuichen; een breder publiek wenst echter meer diepgang om met de personages te kunnen meeleven en neemt geen genoegen met mooi geschoten shots van knappe mannen die naar elkaar smachten maar ook niet meer doen dan dat. Hier en daar een flashback toevoegen maakt het allemaal niet minder oppervlakkig. Gelukkig is het acteerwerk best degelijk en gaat de film vergezeld van een geweldige soundtrack van Sudque, waardoor ‘August’ best door te komen is.

Patricia Smagge

‘August’ verschijnt maandag 16 juni 2013 op DVD.