August (2014)

Regie: Jeroen Perceval | 18 minuten | korte film, drama | Acteurs: Mo Bakker, Ruth Becquart, Aagje Claes, Jeroen Perceval, Inge van Bruystegem

Jeroen Perceval kennen we vooral als acteur, die onder meer schitterde in films als Felix van Groeningens ‘Dagen zonder lief’ (2007), ‘Rundskop’ (2011) van Michaël R. Roskam en Alex van Warmerdams ‘Borgman’ (2013). Maar de kale Vlaamse acteur blijkt over meer talenten te beschikken. Zo schreef hij mee aan het scenario van ‘D’Ardennen’ (2015) van Robin Pront (waarin hij tevens een rol speelt) en met de korte film ‘August’ (2014) maakte hij zijn regiedebuut. Het verhaal wordt verteld vanuit de zevenjarige August (Mo Bakker), die samen met zijn vriendinnetje Lize (Aagje Claes) in de lommerrijke parken in hun woonwijk speelt, onbezorgd en vrolijk. Maar op een dag gebeurt er iets dat het leven van August en Lize op zijn kop zet. August ziet zijn vriendinnetje met twee oudere jongens, die ze eerder al in de bossen hadden gezien. De jongens zetten de twee tegen elkaar op en Lize wil August niet meer zien. Hij doet zijn best om het contact weer te herstellen, maar als zij hem afwijst zint August op wraak op de oudere jongens.

‘August’ is een dromerige vertelling, zowel letterlijk als figuurlijk verteld vanuit het kind: de camera is even springerig als de twee hoofdrolspelers en zit August en Lize dicht op de huid. Hun onschuld vertaalt zich in een zee van licht en volwassenen blijven randfiguren die nooit helemaal een volwaardige plaats innemen in de vertelling. Muziek is er niet, alleen de geluiden die de omgeving produceren. Hierdoor ligt de focus bij wat wat er in beeld te zien is, wat de intensiteit vergroot, en wordt het realistische karakter verder versterkt. August vertegenwoordigt de pure onschuld, terwijl Lize ondanks haar prille leeftijd al het nodige heeft gezien en meegemaakt. De kinderen spelen hun rollen prima, maar de grote kracht van ‘August’ ligt met name op visueel vlak. Perceval heeft een scherp oog voor poëtische beelden vol licht en warmte. Achter de camera is deze Vlaamse acteur klaarblijkelijk even overtuigend als ervóór.

Patricia Smagge

Waardering: 3.5

DVD- en blu-ray-release: 13 oktober 2015 (DVD & blu-ray box De beste Vlaamse kortfilms, Selected Shorts #19).