Ava (2017)

Recensie Ava CinemagazineRegie: Léa Mysius | 105 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Noée Abita, Laure Calamy, Juan Cano, Tamara Cano, Ismaël Capelot, Carmen Gimenez, Mary Lefèvre, Vincent Grouset, Paul Meulins, Mila Cheuzzi, Nolan Dos Santos, Thiméo Méric Guarese, Romain Biderre, Sabrina Gimenez, Sarah Utrera, Stéphane Durieux, Frédéric Guerbert

Zon, strand en leuke jongens. Wat wil je nog meer als 13-jarige pubermeid? Dat is de vraag die de gelijknamige hoofdpersoon uit het Franse drama ‘Ava’ zich stelt. Ze is op vakantie met haar zusje en haar moeder, een jonge, gescheiden, beetje kinderlijke vrouw die op zoek is naar de zaken die haar dochter juist ontloopt: lol, liefde en ontspanning. Ava heeft echter een groot probleem: door een zeldzame oogziekte wordt ze langzaam blind. Dat levert veel gepieker op, maar wanneer Ava op een dag de jonge Spaanse vrijbuiter Juan en diens hond ontmoet, slaan haar 13-jarige hormonen acuut op hol.

Wat er daarna gebeurt laten we in het midden, want het meanderende verhaal van ‘Ava’ is meteen een van zijn grootste charmes. Het brengt ons op een paar wonderlijke plaatsen en in onalledaagse situaties, waarvan we alleen een bruiloft in een woonwagenkamp verklappen. Tijdens die avonturen geniet Ava met volle teugen van datgene wat Juan belichaamt: vrijheid, gevaar, avontuur en seks.

Gelukkig werd dit zomerse drama geregisseerd door een vrouw en was de hoofdrolspeelster al 18 tijdens het filmen. ‘Ava’ kent veel bloot- en seksscènes, en dat voelt niet altijd even gemakkelijk bij zo’n 13-jarige. Die 13-jarige wordt fantastisch neergezet door Noée Abita. Zelfs voor een puber is Ava er een van de knorrigste soort, maar de mooiste momenten zijn wanneer ze even haar schild laat zakken en er een prachtig kinderlijke lach tevoorschijn komt. Of wanneer ze voor even afscheid neemt van Juan, ze zich omdraait en zwaait zoals een kind zou doen. Zo aandoenlijk.

Het knappe van ‘Ava’ is dat het een heel rauwe film is, die tegelijk alle zware onderwerpen die ze aansnijdt meteen weer relativeert. Deels door de zonnige omgeving, deels door de humor, is het een drama dat nooit echt zwaar op de hand wordt. Tegelijk kent het een aantal bijzondere scènes, zoals in het begin wanneer een oudere puber opeens transformeert tot onheilsprofeet.

Al bij al is ‘Ava’ een geslaagd en origineel puberportret. Des te knapper wanneer je bedenkt dat maakster Léa Mysius pas 27 was toen ze dit regisseerde. De zomerse avonturen van een bijna blinde Bonny en haar temperamentvolle Clyde zijn een kleine traktatie voor nu en een grote belofte voor de toekomst.

Henny Wouters

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 22 februari 2018