Ave Maria (2006)

Regie: Nouchka van Brakel | 70 minuten | documentaire | Met: Thijs Römer, Anne Wil Blankers, Tonje Langeveld, Daniel Boissevain, Coby Stunnenberg

In het Spaanse Estepona wordt Maria vereerd als ‘Virgen Del Carmen’. Ze geldt niet alleen als de beschermvrouwe van de zeelieden, maar van alle inwoners. Als een koningin wordt ze aanbeden en zij en Jezus krijgen voor een uitzinnige menigte zelfs gouden kroontjes op het hoofd geplaatst. Maria ziet eruit als een Spaanse schone. Een van de vrouwen praat over Maria alsof ze haar persoonlijk kent. Ze kan zich geen leven zonder Maria voorstellen.

Een groep Poolse soldaten maakt een dagenlange voettocht naar het klooster van Jasna Gorna om daar de Zwarte Madonna van Czestochowa te aanbidden, de beschermvrouwe van het Poolse leger. Deze Maria heeft, zoals uit haar naam valt op te maken, een donkere huid. Een van de soldaten die meeloopt doet dat in de hoop dat de Maria kan zorgen voor de genezing van zijn zieke moeder.

Verder zijn er vele schilderijen en afbeeldingen van Maria te zien waarop ze hoogblond is en bijna zwoel kijkt, of waarbij haar haren volledig zijn bedekt en ze kuis en vroom Jezus op de arm heeft of hem overmand door verdriet in haar armen houdt bij de kruisafname. Haar uiterlijk doet er blijkbaar niet toe. Wat ook blijkt uit het feit dat vele mensen voor een houten Maria beeld in Den Bosch hun hart uitstorten en vragen om hulp bij wat voor problemen dan ook.

Over Maria als historisch personage kom je niet meer te weten dan al bekend verondersteld mag worden, maar de documentaire laat op een mooie manier zien waarom juist de moeder Gods door mensen van vele rassen en nationaliteiten wordt aanbeden. Ze biedt troost en hulp en kan zelfs wonderen verrichten, een soort übermoeder. Aan een beschermende, liefhebbende moeder die een goed woordje kan doen bij de almachtige vader is, gezien de mensenmassa’s die haar aanbidden, grote behoefte.

‘Ave Maria’ is een fraaie documentaire met hier en daar wat slordigheden en een vrij plat pratende Thijs Romer als commentaarstem, maar op een overtuigende manier is te zien waarom de spirituele en persoonlijke band met Maria voor miljoenen mensen overal ter wereld zo belangrijk is.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 4

Bioscooprelease: 7 december 2006