Avec ma mère à la mer (2009)

Regie: Alexis Van Stratum | 82 minuten | drama | Acteurs: Hervé Guerrisi, Nicole Colchat, Cachou Kirsch, Laurence Briand, Thierry de Coster, Eric Larcin, Maaike Neuville, Nathalie Oghlian, Séverine Porzio, Olivier Prémel, Pierre Van Heddegem

Sommige mensen beweren dat vrouwen het zwakke geslacht vormen, maar niets is minder waar. Vraag dat maar aan Clément (Hervé Guerrisi). De vrouwen in zijn omgeving hebben hem volledig in hun greep. Zijn manisch depressieve moeder Josiane (Nicole Colchat), met wie hij niet altijd even intensief contact heeft onderhouden, heeft niet lang geleden een zelfmoordpoging gedaan en hij heeft het gevoel dat hij er juist nu voor haar moet zijn. En dus besluit hij haar mee te nemen naar het familie-appartement aan zee. De frisse zeelucht in Knokke zal haar vast goed doen en de twee kunnen weer nader tot elkaar komen. Dat uitstapje moet dan nog wel even vlug gebeuren voor Clément met zijn veeleisende vriendin Carole (Cachou Kirsch) naar Montréal in Canada vertrekt, waar hij een baan aangeboden heeft gekregen en waar ze een nieuw leven kunnen beginnen. Carole is er al helemaal klaar voor, ze heeft zelfs al een huis gevonden waar ze kunnen wonen. Dat ‘gedoe’ met Cléments moeder, die ze in de twee jaar dat ze samen zijn nog nooit heeft ontmoet, is voor haar vooral onnodig oponthoud.

Maar Clément wil er voor zijn moeder zijn. Josiane laat hem overigens ook weinig keus, want ze is zeer gedreven in het manipuleren en emotioneel chanteren van haar omgeving. Dat maakt hun onderlinge relatie behoorlijk stroef. Net wanneer de twee eindelijk op één lijn lijken te zitten, gooien andere vrouwen roet in het eten. Carole, die onverwachts langskomt en een groot geheim onthult dat zowel positieve (bij Josiane) als negatieve reacties (bij Clément) oplevert. Omdat zijn moeder en zijn vriendin ineens nogal close met elkaar zijn, zoekt Clément afleiding bij een vrijgevochte Vlaamse kunstenares, Ilse (Maaike Neuville), die Josiane zo nu en dan helpt met het schoonmaken van haar appartement. Het klikt zeker tussen de twee, maar of Ilse Clément nou kan en wil geven wat hij zoekt, is maar zeer de vraag. De vrouwen in zijn leven zijn namelijk ongrijpbaar; ze gaan hun eigen weg, trekken zich van niets en niemand iets aan, laat staan dat ze overleggen met de hulpeloze Clément.

‘Avec ma mère à la mer (Met mijn moeder aan het strand’, 2009) werd geregisseerd door de Belgische filmmaker Alexis van Stratum, die het verhaal samen met Grégory LeCocq neerpende. Met minimale middelen heeft hij een prima dramafilm in elkaar weten te draaien, sober maar effectief. Onze sympathie ligt direct bij Clément, die oogt als een stabiele, viriele man die alles op een rijtje heeft, maar in werkelijkheid een emotioneel wrak blijkt te zijn die volledig onder de plak zit bij zijn moeder en zijn vriendin. Acteur Hervé Guerrisi is zo iemand die je direct mag, hij heeft een mannelijke maar warme uitstraling. In tegenstelling tot de twee actrices die zijn moeder en zijn vriendin portretteren – en niet alleen uiterlijk maar ook qua karakter veel op elkaar lijken, het patroon is zichtbaar – die fel en pinnig voor de dag komen. Het contrast met de levenslustige, frisse Ilse is enorm. Maar de kijker weet ook wel dat ook zij niet de ideale vrouw is voor Clément, omdat ze te veel op haar vrijheid gesteld is. Dat hij haar op blijft zoeken, is puur vluchtgedrag.

Van Stratum heeft een heel degelijk drama gemaakt, dat halverwege wordt onderbroken door een bizar muzikaal intermezzo dat vervreemdend aanvoelt. Op deze onnodige break na is ‘Avec ma mère à la mer’ een onderhoudend en sympathiek filmpje, dat dankzij prima acteerwerk van begin tot einde weet te boeien. Alexis van Stratum is een filmmaker om in de gaten te houden.

Patricia Smagge

Waardering: 3.5

DVD-release: 4 februari 2014 (DVD-box Actes Belges)