Avicii: True Stories (2017)

Recensie Avicii: True Stories CinemagazineRegie: Levan Tsikurishvili | 97 minuten | documentaire | Met: Avicii, David Guetta, Tiësto, Wyclef Jean, Madonna, Chris Martin, Barack Obama, Salem Al Fakir, Johan Bjerkelund, Aloe Blacc, Fredrick Boberg, Sandro Cavazza, Per Dickson, Alex Ebert, Michael Einziger, Carl Falk, Carl Fohlin, Sebastian Furrer, Filip Holm, Otto Knows, Dhani Lennevald, Laidback Luke, Magnus Lygdback, Vincent Pontare, Ash Pournouri, Nile Rodgers, Per Sundlin, Car Vernersson, Lucas von Bahder, Jesse Waits

De documentaire ‘Avicii: True Stories’ vertelt het heftige verontrustende verhaal van DJ en muziekproducent Tim Bergling, die onder de artiestennaam Avicii op jonge leeftijd wereldwijd doorbreekt. Aan het begin van de documentaire, vlak voordat zijn carrière een vlucht neemt, zit de Zweedse tiener het liefst thuis in z’n kamer met z’n vrienden thuis achter de computer om nieuwe nummers te maken en droomt hij van wereldfaam. Aan het eind van de documentaire zit Tim verslagen en alleen op een eiland, nadat hij zijn wereldpodium heeft opgegeven voor rust en privacy.

Wanneer de DJ doorbreekt bij het grote publiek met de monsterhit Levels, begint het gekkenhuis. Zijn manager Arash zegt dan zelfs (de documentaire is nog geen kwartier bezig) “Tim is going to die,” de interviews, radio-optredens en shows die hem te wachten staan zullen uitputtend zijn. De filmmakers konden toen nog niet weten hoe het leven van de jonge DJ tragisch zou eindigen binnen een half jaar nadat ‘Avicii: True Stories’ zou worden uitgebracht. Hoe cru kan het zijn.

De openhartige documentaire laat zien hoe Tim zijn leven als artiest Avicii probeert vol te houden, maar het moordende schema (813 shows in acht jaar) en de ongezonde levensstijl eist al snel zijn tol. Tim kampt met lichamelijke klachten en belandt een aantal keren in het ziekenhuis, maar vecht ook tegen depressies en angsten. Helaas is er niemand in zijn management of familie die in de gaten heeft hoe zwaar het voor hem is, ook al geeft hij dit verschillende keren aan. Uiteindelijk wordt het hem te veel en besluit Tim voorgoed een einde te maken aan de tours en optredens. Via een emotioneel Facebookbericht neemt Avicii afscheid van zijn fans. In 2016 doet hij nog een aantal laatste shows, maar gaat dan hij met vervroegd pensioen.

De laatste vijf minuten van ‘Avicii: True Stories’ zijn hoopvol en rustgevend. We zien Tim alleen op het strand van Madagascar waar hij eindelijk tot zichzelf kan komen. Lachend op een strandstoel, gitaar in de hand en de wind in z’n haren; je gunt hem deze tijd om zich op z’n eigen geluk te richten. Nina Simone’s “Feeling Good” begeleiden de vredige beelden en als de volgende tekst in beeld komt “in december 2016 besluit Tim zijn management te verlaten en zich te focussen op het maken van muziek, voor zichzelf en met andere artiesten,” lijkt het goed te komen met Avicii. Te bedenken dat ze hem vier maanden later op dezelfde plek levenloos hebben gevonden, is heartbreaking.

‘Avicii: True Stories’ is een bijzondere inkijk in het leven van een bijzondere jonge artiest. Zijn dood geeft een extra morbide laag aan de documentaire, want je vraagt je anderhalf uur lang af waarom er door niemand wordt ingegrepen en hoe het toch tot dit vreselijke einde heeft kunnen komen.

Julia van Berlo

Waardering: 3

Bioscooprelease: 26 oktober 2018 (eenmalige vertoning)