Avondland (2017)

Recensie Avondland CinemagazineRegie: Nico van den Brink | 50 minuten | drama | Acteurs: Bas Vuister, Joy Verberk, Levi Andernach, Kwint van de Pol, Jesse Jansen

‘Avondland’ is een van de zes korte films uit de twaalfde editie van One Night Stand, een van de belangrijkste filmprojecten voor jonge, talentvolle filmmakers in Nederland, gepresenteerd door NTR, BNNVARA en VPRO. Het scenario van ‘Avondland’ is geschreven door Nico van den Brink (die tevens de regie ter hand nam) en Viktor van der Valk.

We zien het harde leven op het (Drentse?) platteland. Een boer die door een verbrande stal nog harder zal moet sappelen. Hard werken voor weinig is het motto. In je vrije tijd lekker crossen op de quad of zwemmen in een beekje. De gewone Hollandse kost op tafel: doperwten en penen, aardappelen en een bal gehakt. Dit alles met op de achtergrond (het journaal op tv) de toestroom van vluchtelingen en de oprukkende nieuwbouw.

Het leven van boerenzoon Jorg en zijn vrienden voelt onuitgesproken anders na de dood van hun jonge vriend Jochem een jaar eerder. Vooral als een groepje Nederlands-Marokkaanse nieuwe bewoners morrelen aan hun tot voor kort zo veilige, overzichtelijke bestaan.

Bang voor het vreemde. En dus provoceren ze deze nieuwelingen in de buurtsnackbar. En een tweede keer op een landweggetje. Dit tot woede van Lize, de vriendin van Jorg: “Gekke spelletjes op de weg. Jij vooral zou moeten weten waartoe dat kan leiden.”

Lize heeft op haar beurt last van de ‘medelanders’ in de supermarkt waar ze achter de kassa werkt. Als represaille vereren ze het restaurant van de vader van Mahmoud met een bezoekje. Dit leidt tot een vechtpartij.

Pas als Mahmoud en zijn vader een stier komen kopen bij de vader van Jorg voor het offerfeest, is het besef daar. In een prachtige eindscène zien we echte emotie bij de stugge Jorg.

‘Avondland’ imponeert door het dicht op de huid filmen, de soundtrack (‘Ave Maria’) en de gortdroge, kale benadering. Jongeren die niet goed raad weten met verandering en grote emoties. Een voorbeeld ter illustratie. Als de vriendenclub bij de ouders van de omgekomen vriend op bezoek gaan, zegt Jorg: “Het is ook niet makkelijk hè? De dood en alles.”
Nee, dat is het zeker niet. Vooral dat alles maakt het complex…

Ruud Stift

Waardering: 3.5

‘Avondland’ wordt vrijdag 15 december 2017 om 21:25 uur op NPO 3 uitgezonden.