B. Monkey (1998)

Regie: Michael Radford | 90 minuten | thriller, romantiek, misdaad | Acteurs: Asia Argento, Jared Harris, Rupert Everett, Jonathan Rhys Meyers, Julie T. Wallace, Ian Hart, Tim Woodward, Bryan Pringle, Clare Higgins, Simone Bowkett, Marc Warren, Camilo Gallardo, Michael Carlin, Paul Ireland, Elizabeth Ash

De titel van de film ‘B. Monkey’ refereert naar de schuilnaam van de hoofdpersonage in de film. Haar werkelijke naam is Beatrice, maar vanwege haar alter ego, een gewelddadige crimineel die overal binnenkomt, krijgt zij de naam B. Monkey. Deze naam blijft haar net zoals haar verleden tegen wil en dank achtervolgen. De film plaatst de karakterontwikkeling van B. Monkey/Beatrice in het middelpunt.

In eerste instantie maken we kennis met haar duistere kant. We zien de impulsieve B. Monkey (Asia Argento) aan het werk en ontmoeten de twee mannen Bruno (Jonathan Rhys Meyers) en Paul (Rupert Everett), die een belangrijke plaats innemen in haar leven. De andere kant van B. Monkey, Beatrice genaamd, werkt op kantoor maar haar baan daar wordt in de film niet verder uitgediept. Haar leven wordt op door middel van een snelle montage in beeld gebracht. Haar tegenpool is Alan (Jared Harris), een leraar en in de avonduren DJ in een ziekenhuis, die een uitermate saai leventje leidt. Hij vraagt zich af waarom hij geen vriendin heeft en vindt zijn troost voornamelijk in de jazzmuziek, die hij draait als DJ. Zijn leven wordt op een natuurlijke en rustige manier gefilmd.

Regisseur Michael Radford laat deze twee verschillende werelden met elkaar botsen, maar ook samengaan. Met hulp van de muziek slaat hij een brug tussen de twee uitersten. Ook slaagt hij er in om de sfeer van het drukke leven van B. Monkey te combineren met het saaie leven van Alan, waarbij aan het eind van de film een middenweg gevonden is. Het drukke leven is minder druk en het saaie leven minder saai.

Het Engelstalige debuut van Asia Argento is niet slecht,al gaat het spelen van de wilde B. Monkey haar duidelijk beter af dan het neerzetten van de rustige Beatrice. Jared Harris speelt degelijk en biedt goed partij aan Argento. In de bijrollen zijn Rupert Everett en Jonathan Rhys Meyers de meest in het oog springende acteurs. De eerste geeft op vertrouwde wijze gestalte aan een aan drugsverslaafde excentrieke homo die vele schulden heeft, waarbij het lijkt alsof hij er nauwelijks moeite voor hoeft te doen. Bruno leeft wild en heeft een major crush op Paul, die daar weer gevoelloos mee omgaat. Hij kijkt op tegen B. Monkey voor wie hij zelfs zijn leven wil geven. Jonathan Rhys Meyers lukt het om de rol van Bruno op het randje te spelen. Soms lijkt het zelfs alsof hij over the top gaat.

Het nadeel van ‘B. Monkey’ is dat het script weinig verrassingen biedt aan de kijker. Het ligt allemaal wel erg voor de hand. Een ander minpunt is dat de film schippert tussen de verschillende genres, waardoor het soms rommelig overkomt. Ondanks dat alles is de film toch sfeervol, jazzy en onderhoudend.

Lodi Meijer