Baas in eigen bos-Open Season (2006)

Regie: Roger Allers, Jill Culton, Anthony Stacchi | 99 minuten | animatie, komedie, avontuur, familie | Originele stemmencast: Martin Lawrence, Ashton Kutcher, Debra Messing, Billy Connolly, Jon Favreau, Nika Futterman, Jane Krakowski, Danny Mann, Fergal Reilly, Gary Sinise, Gordon Tootoosis, Patrick Warburton, Paul Westerberg | Nederlandse stemmencast: Pim Veth, Rogier Komproe, Peter Blok, Bridget Maasland, Sander de Heer, Bart Oomen, Johnny Kraaikamp Jr., Paul Groot, Owen Schumacher

In de vrolijke wereld van de animatie is het al een tijdje dringen geblazen. Waar vroeger slechts sporadisch een tekenfilm in roulatie ging, gaat er tegenwoordig iedere week wel een in première. Met ‘Open Season’ heeft ook Sony zich nu in de strijd gemengd. Deze eerste productie van de van oorsprong Japanse gigant is in de Nederlandse versie omgedoopt tot ‘Baas in eigen bos’.

Hoewel het hier uiteraard om een splinternieuwe film gaat, lijkt het erop alsof Sony vooral niet te veel risico heeft willen nemen. Allerlei elementen van succesvolle concurrenten worden bijna rechtstreeks gekopieerd. De karakters van Boog en Elliot zijn nauw verwant aan die van Shrek en Donkey, waarbij hun kameraadschap al even onstuimig is. Het idee van gedomesticeerde beesten in de wilde natuur kennen we al van ‘Madagascar’ en wat cafeïne met een dier doet zagen we eerder in ‘Hoodwinked’. Ook het type volwassen humor lijkt sterk op eerder werk van vooral Pixar en Dreamworks.

Ondanks dat de film dus niet van originaliteit aan elkaar hangt, is ‘Baas in eigen bos’ toch best te genieten. De humor, hoe bekend inmiddels ook, vertoont nog geen uitputtingsverschijnselen. Zoals verwacht zit de film vol verknipte karakters, van een eend met shellshock tot een hondje dat een roeping vindt als cavaleriepaard. Hoewel het hert Elliot minder grappig is dan collega Donkey uit ‘Shrek’, zijn de capriolen van het hert nog grappig genoeg. En wat de konijnen hier allemaal te verduren krijgen, is niet alleen gemeen maar vooral bijzonder geestig.

Over de kwaliteit van de animaties valt al helemaal niets te klagen. ‘Baas in eigen bos’ kent driedimensionale karakters en objecten tegen een relatief vlakke achtergrond, in een stijl die enigszins aan die van ‘Madagascar’ doet denken. Die dieptewerking werkt vooral goed bij enkele spectaculaire scènes, zoals de achtervolgingen over land en rivier. Ook zijn er wat goed gevonden visuele vondsten, zoals de ‘oorlogsbeelden’ van een onfortuinlijk eendeneskader.

Hoewel ‘Baas in eigen bos’ qua amusement dus redelijk geslaagd is, blijft het de vraag of Sony niet iets meer risico had kunnen nemen. Zowel humor als animatie verraden voldoende creativiteit, en het is jammer dat daarvan in het scenario weinig is terug te vinden. Volgende keer dus wat meer originaliteit, graag. Daarnaast zou een animatiefilm zonder al dat beestenspul wel zo verfrissend zijn. Maar omdat in ‘Baas in eigen bos’ het jachtseizoen op het punt van beginnen staat, lost dat laatste probleem zich allicht vanzelf op.

Henny Wouters

Waardering: 3

Bioscooprelease: 4 oktober 2006