Babysitting (2014)

Regie: Nicolas Benamou, Philippe Lacheau | 85 minuten | komedie | Acteurs: Philippe Lacheau, Alice David, Vincent Desagnat, Tarek Boudali, Julien Arruti, Grégoire Ludig, David Marsais, Gérard Jugnot, Clotilde Courau, Philippe Duquesne, Charlotte Gabris, David Salles, Philippe Brigaud, Enzo Tomasini, Vladimir Houbart, Pascal Boisson

Wat doe je wanneer je echt geen babysitter kunt vinden? Je vraagt toch gewoon je betrouwbaarste werknemer om een avondje te babysitten. Franck, een jongeman die op de receptie van een uitgeverij werkt en de droom koestert om ooit een gevierd striptekenaar te worden, wordt dertig. Maar in plaats van feest te vieren met zijn vrienden, zit hij een avond lang opgescheept met Rémi, het zoontje van de baas. Bovendien is het kind ook nog een notoire lastpost, wat de situatie nog onaangenamer maakt. Als dank voor bewezen diensten mag Franck een week later zijn tekeningen komen pitchen. Het kleine ettertje maakt Franck het leven zuur, tot de twee beste vrienden van Franck plots opduiken, gevolgd door een hele horde doldwaze feestvierders. Wanneer Franck en het jongetje ’s ochtends verdwenen blijken te zijn, rest er enkel nog een camera die hallucinante beelden bevat die de ouders en de politie van de ene verbazing in de andere doen vallen.

Hoewel de Franse cinema doorgaans een geheel eigen, vaak behoorlijk eigenzinnige smoel heeft, is ‘Babysitting’ een film die toch ook een sterk Amerikaans tintje heeft. Verhaaltechnisch dringen vergelijkingen met ‘The Hangover’ zich op, want ook in ‘Babysitting’ is een memorabele nacht vol bizarre gebeurtenissen en feestelijke uitwassen het centrale thema. Het gekozen perspectief is wel opvallend, want het grootste deel van de nachtelijke gebeurtenissen wordt getoond aan de hand van found footage die is opgenomen met de videocamera van Alex, de beste vriend van Franck. De kwaliteit van de grappen wisselt; ‘Babysitting’ bevat een aantal zeer vermakelijke fragmenten, met de verwijzingen naar het computerspel ‘Mario Kart’ (niet te overzien voor mensen die het spel al eens hebben gespeeld) en de tekenfilm ‘Up’ als absolute hoogtepunten, maar de regisseurs Benamou en Lacheau vuren ook wel een paar missers af. De grenzen van de goede smaak worden weliswaar soms opgezocht, maar de gezien de thematische insteek van de film wellicht verwachte poep- en plashumor blijft gelukkig grotendeels achterwege.

Hoewel de hoofdpersonages zelden boven de standaardclichés uitstijgen die gebruikelijk zijn voor een film van dit type, zijn ze aimabel genoeg om de belangstelling van de kijker vast te houden. Zelfs de beroepsklier Rémi ondergaat een metamorfose als hij in plaats van dure cadeaus eindelijk krijgt waar hij echt naar verlangt: aandacht en mensen die leuke dingen met hem ondernemen. De speelduur van tachtig minuten en het hoge tempo voorkomen dat de film gaat vervelen.

‘Babysitting’ is niet het type komedie dat je continu doet schuddebuiken van het lachen, maar is aardig genoeg om in elk geval een bescheiden glimlach op het gezicht van de meeste kijkers te toveren.

Frank Heinen

‘Babysitting’ verschijnt dinsdag 9 september 2014 op DVD.