Bacalaureat (2016)

Recensie Bacalaureat CinemagazineRegie: Cristian Mungiu | 128 minuten | drama | Acteurs: Adrian Titieni, Maria-Victoria Dragus, Lia Bugnar, Malina Manovici, Vlad Ivanov, Gelu Colceag, Rares Andrici, Petre Ciubotaru, Alexandra Davidescu, Emanuel Parvu, Lucian Ifrim, Gheorghe Ifrim, Adrian Vãncicã, Orsolya Moldován, Tudor Smoleanu, Liliana Mocanu, David Hodorog, Constantin Cojocaru

De Roemeense regisseur Cristian Mungiu, al eerder bekroond met een Gouden Palm voor ‘4 Months, 3 Weeks and 2 Days’, won met ‘Bacalaureat’ de prijs voor beste regie op het Filmfestival van Cannes. ‘Bacalaureat’ is een krachtig, universeel drama over de uitdagingen van het ouderschap. Hoe ver ga je om een probleem op te lossen? Blijf je trouw aan je principes of doe je alles wat in je macht ligt om de boel te stutten?

Hoofdpersoon en vader Romeo Aldea (schitterend ingetogen gespeeld door Adrian Titieni), chirurg van beroep, leeft liefdeloos samen met zijn vrouw, de bibliothecaresse Magda (Lia Bugnar). Voor dochter Eliza (Maria-Victoria Dragus) gloort een studie in het Engelse Cambridge aan de einder. Nog maar een paar hordes/examens en zij kan op reis naar een ‘beschaafdere wereld’. Maar botte pech slaat toe, Eliza wordt aangerand en deze traumatisch ervaring maakt dat haar toekomst in het beloofde (Enge)land op losse schroeven komt te staan.

Papa Romeo is trots op het feit dat hij en Magda hun dochter zonder de in Roemenië heersende mores van vriendjespolitiek en corruptie groot hebben weten te brengen. Hij voelt zich bijna verplicht om ook zijn morele grens te verleggen om haar aan de benodigde laatste hoge cijfers te helpen. Volgens het principe “I’ll scratch your back if you scratch mine” gebruikt hij bekenden (onder andere een jeugdvriend, nu inspecteur van politie, een onderwijzer op de school van zijn dochter en een frauderende douane-chef) om de Heilige Graal voor Eliza te waarborgen.

‘Bacalaureat’ is meesterlijk in het portretteren van een door zijn milieu gerespecteerde, maar uiteindelijk gedesillusioneerde vijftiger. Hij is iemand die via zijn dochter meer kleur, een bedoeling aan het leven hoopt te geven. Eliza wordt steeds mondiger en spreekt meer en meer haar twijfels uit over haar vaders bemoeienis en nevenactiviteit (het gescharrel met minnares Sandra). Kernuitspraak van Romeo: “Alles om jou aan beter leven te helpen. Hebben we ons dan voor niets zo voor jou uitgesloofd?”

De tegenstellingen, het verzorgde interieur tegenover de troosteloosheid van de wijk en haar schijnbaar onwillekeurige vandalisme, deze film gaat langzaam onder je huid zitten. ‘Bacalaureat’ geeft een perfect beeld van het land Roemenië: corruptie en compromissen zijn aan de orde van de dag. Kies je voor overleven of probeer je je hoofd boven het maaiveld uit te steken? Romeo doorstaat alles bijna emotieloos en dat maakt het allemaal des te schrijnender. Eerlijkheid duurt het langst? Inderdaad, maar dat levert je slechts een flutbaantje op…

Ruud Stift

Waardering: 4

Bioscooprelease: 22 september 2016
DVD-release: 26 april 2017