Bachelor Party (1984)

Regie: Neal Israel | 105 minuten | komedie | Acteurs: Tom Hanks, Tawny Kitaen, Adrian Zmed, George Grizzard, Barbara Stuart, Robert Prescott, William Tepper, Wendie Jo Sperber, Barry Diamond, Gary Grossman, Michael Dudikoff, Bradford Bancroft, Martina Finch, Deborah Harmon, Tracy Smith, Florence Schauffler, Sumant, John Bloom, Kenneth Kimmins, Gerard Prendergast, Brett Baxter Clark, Ji-Tu Cumbuka, Rosanne Katon, Dani Douthette, Katie Mitchell, Christopher Morley, Toni Alessandrini, Monique Gabrielle, Angela Aames, Richard Lorenzo Hernandez, Jonathan Tyler Trevillyan, Cynthia Kania, Hugh McPhillips, Hillary Carlip, Julia Fisher

Welkom bij deze humoristische kijk op een typisch mannenritueel! Een jonge Tom Hanks wordt hier door zijn vrienden getrakteerd op een wild vrijgezellenfeest. Het is echter niet een hengstenbal, de vrienden zorgen ook voor een hoop vrouwelijke aanwezigen. Het is dus maar de vraag of de relatie het feest overleeft. Tom Hanks is altijd een zeer geliefd acteur, maar in de jaren 80 is hij extra snel, grappig en charmant. Deze film volgde na het succes van Hanks in ‘Splash’ (1984) met Daryl Hannah. Het is gebaseerd op het vrijgezellenfeest van co-producent Bob Israel, broer van de regisseur. Maar het ging er vast niet zo wild aan toe als hier…

Tom Hanks is Rick, een brutale maar sympathieke losbol die wil gaan trouwen met de mooie Debby (Tawny Kitaen). Kelly McGillis had oorspronkelijk haar rol, maar bleek “niet sexy genoeg” te zijn. De rijke en nette ouders van Debbie zijn niet blij met de keuze van hun dochter. Haar vader zorgt ervoor dat haar ex-vriend Cole (Robert Prescott) de relatie dwarsboomt. Dan zijn er nog de verleidingen die Rick op het feest moet doorstaan, want zijn vrienden, de dekhengsten hebben een en ander aan vermaak geregeld. Kortom, complete chaos met prostituees, muzikanten, Japanners, Chippendales, politie, een travestiet, buikdanseres en een ezel! Er gebeurt van alles in en om het hotel waarin het feest is. Het is grotendeels platte, flauwe humor maar niet op een storende manier wat bij bijvoorbeeld ‘Not Another Teen Movie’ (2001) wel zo is.

‘Bachelor Party’ is een dolle boel met een leuk en sympathiek stel in de hoofdrol, snelle dialogen en een hoop grollen. De mannen gaan uit hun dak, maar de vrouwen hebben ook hun lol. De vrienden van Rick stuiteren over het scherm. Adrian Zmed uit ‘Grease 2’ (1982) speelt gangmaker O’Neill. Michael Dudikoff uit ‘Soldier Boyz’ (1996) is de niet zo snuggere Ryko.

Het zijn grappige momenten wanneer de vrouwen zich verkleden als prostituees of wanneer Cole te grazen wordt genomen door de jongens. Of het broodje speciaal dat aan schoonmoeder geserveerd wordt. De kleren, haarstijlen en de dansbewegingen van die tijd zijn eigenlijk ook om te lachen. Sommige stukjes zijn niet zo leuk zoals de grap met de ezel of die met de schoonvader, maar die zijn gelukkig in de minderheid. De hoofdrolspeler houdt de film leuk en deze chaotische vrijgezellenfuif op film is dus goed voor een avondje entertainment.

Sarita Koendjbiharie

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 20 oktober 1984