Back in the Day (2014)

Regie: Michael Rosenbaum | 94 minuten | komedie | Acteurs: Morena Baccarin, Kristoffer Polaha, Michael Rosenbaum, Mikaela Hoover, Nick Swardson, Emma Caulfield, Danielle Bisutti, Benjamin Wood, Jay R. Ferguson, Harland Williams, Andrea Bogart, Mike Hagerty, Liz Carey, Isaiah Mustafa, Richard Marx, Theresa Tilly

Jim (Michael Rosenbaum, ook verantwoordelijk voor het script en de regie) is een acteur wiens carrièrehoogtepunt bestaat uit reclamespotjes opnemen voor een verzekeringsmaatschappij. Als Jim hoort dat zijn middelbare school een reünie organiseert, ziet hij dit als een goed excuus om vanuit Hollywood naar zijn geboortestad terug te keren, en met zijn schoolvrienden Skunk (Harland Williams), T (Isaiah Mustafa) en Len (Kristoffer Polaha) alle geintjes uit hun jeugd nog eens dunnetjes over te doen. Ook blijkt dat Jims jeugdliefde Laurie (Morena Baccarin) nog net zo leuk is als vroeger. Laurie is echter verloofd met Jims vroegere rivaal Mark (Jay R. Ferguson), maar oude liefde roest niet…

‘Back in the Day’ bevat ieder denkbaar reünie-filmcliché (oude liefdes, schoollosers, voormalige vijanden en een overvloed aan flashbacks) en wijkt nergens van deze geijkte formule af. Een schrijnend gebrek aan originaliteit hoeft het kijkplezier niet in de weg te zitten, maar helaas slaagt ‘Back in the Day’ er niet in het uitgekauwde script ook maar ergens mee te compenseren. Goed, de openingsscène is leuk gevonden en eerste vijf minuten van de film zijn prima door te komen, maar de daaropvolgende anderhalf uur gaat ‘Back in the Day’ steeds dieper bergafwaarts.

Rosenbaums film zit vol seksistische, homofobische en stompzinnige oneliners als “Your birth control is a joke”, “fucking lesbian” en “You know what happens when you rape a skunk?” die voor humoristisch door moeten gaan, om over het hoge ‘poep en plas’-gehalte nog maar te zwijgen.

‘Back in the Day’ is een tenenkrommende film die je doet afvragen waarom je hem nog steeds aan het kijken bent, en je, als je hem niet moest recenseren, daarna direct had uitgezet.

Loes van Iperen

‘Back in the Day’ verschijnt in november 2014 op VOD.