Bad Company (2002)

Regie: Joel Schumacher | 116 minuten | actie, komedie, misdaad, thriller | Acteurs: Anthony Hopkins, Chris Rock, Peter Stormare, Gabriel Macht, Kerry Washington, Adoni Maropis, Garcelle Beauvais, Matthew Marsh, Dragan Micanovic, John Slattery, Brooke Smith, Daniel Sunjata, DeVone Lawson Jr., Wills Robbins, Marek Vasut    

‘Bad Company’ (2002) is een van de vele films die na de aanslagen van 9/11 zijn release-datum met bijna één jaar verlengd zag; het onderwerp terrorisme lag nog te gevoelig bij de Amerikanen. Daarbij is ‘Bad Company’ een van de laatste films opgenomen in het World Trade Center. Wanneer tweelingbroer en CIA agent Kevin wordt neergeschoten, dreigt er twee jaar werk verloren te gaan voor de CIA. De enige oplossing: zijn tweelingbroer Jake vinden en hem laten doorgaan voor de vermoorde agent, om zo de klus te klaren en de terroristen tegen te houden. In negen dagen. Genoeg voer voor een vermakelijke komedie toch?

Helaas! ‘Bad Company’ ziet zichzelf meer als een (serieuze?) actiefilm, en loopt daarmee zijn potentie mis. Wanneer de makers hadden ingezien dat het script eigenlijk veel meer weg heeft van een komedie, dan was er meer gesleuteld aan de grappen en waren die wellicht wel leuk geweest. Afgezien van een paar momenten van Chris Rock – je moet er echt van houden – zijn de grappen toch echt te zwak.  Chris Rock is – gelukkig maar – niet zo overactief en nadrukkelijk aanwezig als in andere films, wat het een stuk draaglijker maakt om naar hem te kijken. Anthony “”Hannibal Lector”” Hopkins heeft (en dat is wel erg jammer) zijn energie verloren, of liever gezegd: speelt duidelijk op de automatische piloot. Alsof hij vantevoren ook al wel wist dat het eigenlijk geen kans van slagen had.

Nicole (Garcelle Beauvais), de vriendin van Jake, voegt eigenlijk vrij weinig toe. Haar rol bestaat uit voornamelijk uit rondlopen in lingerie, ademen en mooi zijn. De andere vrouw in het verhaal, Officer Swanson, is verder ook niet echt interessant. Wel een leuk feitje is dat de actrice die haar speelt, Brooke Smith een verleden heeft met Hopkins. Waren ze in ‘The Silence of the Lambs’ nog respectievelijk jager (Hopkins als Lector) en prooi (slachtoffer Catherine Martin); hier zijn ze samenwerkende CIA agenten. Maar beiden zijn hier niet op het niveau van toen… Een middelmatig plot, over het algemeen niet echt humor om over naar huis te schrijven, wel actie – weinig spanning: ‘Bad Company’ slaagt er niet in te verbazen en te vermaken. Kan best leuk zijn, als je er maar op ingesteld bent dat het verder niks wordt.

Tessa Obbens

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 27 juni 2002