Bad Country (2014)

Regie: Chris Brinker | 100 minuten | actie, misdaad, drama, thriller | Acteurs: Tom Berenger, Matt Dillon, Neal McDonough, Amy Smart, John Braymer, Patrick Brinker, Erika Bruun-Andersen, Kevin Chapman, Don ‘Bud’ Connor, Garth Currie, Willem Dafoe, Christopher Denham, Bill Duke, J.D. Evermore, Bobby Greer, Ron Gural, Zach Hartman, Mary Lane Haskell, Luke Hawx, Lazarus Jackson

Louisiana in de jaren 80. Volgens de ‘vertelstem’ van personage Bud Carter (Willem Dafoe) te vertalen als ‘de hel blootgelegd’. In ‘Bad Country’, het laatste wapenfeit van de in 2013 overleden regisseur Chris Brinker, zien we genoeg bekende sterren opdraven: de al genoemde Dafoe, Matt Dillon (als huurmoordenaar Jesse Weiland) en Tom Berenger (als bendeleider Lutin Adams). Toch weet dit ensemble de rolprent niet boven de middelmaat uit te laten stijgen.

Politierechercheur Carter arresteert Weiland en haalt hem over om tipgever te worden. Jesse heeft eigenlijk geen keus: levenslang en zijn vrouw en kind nooit meer zien of meewerken om de machtigste misdaadorganisatie van het Zuiden te verraden. Bud geeft Jesse zijn woord. Hij zweert dat er niks zal gebeuren met diens vrouw en pasgeboren zoon. Maar weet hij deze belofte gestand te houden? Want, wat als alles niet geheel volgens plan verloopt? Bud belandt zelf op de dodenlijst van het syndicaat en de FBI, die bij de operatie over de schouder van de lokale politie meekijkt, maakt een bijna fatale inschattingsfout.

Ja, dan krijg je een dertien in een dozijn film met bad guys versus good cops. Met stromannen, lobbyisten, Libische wapenhandelaars, veel onnodig geschiet over en weer, een psychopathisch bendelid en een bendeleider met een irritant trekje. Want Tom Berenger, in ‘Bad Country’ als mix van Jeff Bridges en Russel Crowe bijna onherkenbaar, heeft een raar soort Frans accent. Dit maakt zijn optreden nog meer misplaatst. Matt Dillon dan? Leuk om hem weer eens in actie te zien, pretty boy Matt, vol met tattoos van bedenkelijk allooi. Maar helaas is het script te weinig origineel, dus Dillon moet het met de obligate teksten doen die veel van dit soort films tekenen. Willem Dafoe? Hij legt veel passie in zijn rol, maar ook hier moeten we constateren dat dragende rollen niet echt voor hem weggelegd zijn. Nee, Willem, schitteren in een bijrol (in ‘The Grand Budapest Hotel’) gaat je beter af.

‘Bad Country’ is veel wapengekletter, maar weinig wol. Realistisch is het al helemaal niet. Een rechercheur die binnen no time een hechte band heeft met een voormalig topmisdadiger? Gaat er bij ons niet in. Kleine vermeldenswaardige pluspunten zijn de bijrol van Bill Dukes als Nokes en de musical score die zeer bluesy de broeierige sfeer in outback south weet te vangen. Regisseur Brinker stierf op 42-jarige leeftijd. We hadden hem een indrukwekkender palmares gegund…

Ruud Stift

‘Bad Country’ verschijnt woensdag 12 maart 2014 op DVD.