Bad Milo! (2013)

Regie: Jacob Vaughan | 81 minuten | komedie, horror | Acteurs: Ken Marino, Gillian Jacobs, Mary Kay Place, Claudia Choi, Toby Huss, Patrick Warburton, Erik Charles Nielsen, Peter Stormare, Kumail Nanjiani, Steve Zissis, Jake Broder, Jonathan Daniel Brown, Nick Jaine, Dee Baldus, Diana Toshiko, Tisha French, Stephen Root, Sergio Enrique, Holly Kaplan, Wayne Hellstrom, Adrian Quinonez, David Herman

Dankzij horrorfilms weet je dat je moet oppassen met water en voedsel als je met knuffelbare Koala-achtige beestjes te maken hebt die je bij een dubieus Chinees winkeltje hebt meegenomen (‘Gremlins’). Het genre heeft ons ook geleerd dat je zelfs in je slaap niet veilig bent en in dromenland door en mismaakte man met lange nagels lastig gevallen kunt worden (‘Nightmare On Elmstreet’). Dat klinkt al bijzonder vreemd, maar het kan dus nog een stuk geflipter… In ‘Bad Milo!’ draait het om een man en zijn darmdemon. Tja.

Duncan (Ken Marino) is een brave burgerman die het niet getroffen heeft qua werk. Van de een op de andere dag krijgt hij ‘een promotie’ van zijn leidinggevende (Patrick Warburton). De accountant mag zijn oude werkzaamheden laten vallen en wordt voortaan belast met het ontslaan van medewerkers. Dat levert hem veel stress en een slechte stoelgang op. Duncans wc-sessies duren anderhalf uur en dat baart zijn vriendin zorgen. Na een sessie bij een vreemde therapeut (Peter Stormare) blijkt dat er een demon in de darmen van Duncan nestelt. Dit vreemde wezen – Milo genaamd – neemt wraak op iedereen waar zijn ‘baas’ een hekel aan heeft.

Het heerlijk idiote ‘Bad Milo!’ neemt zichzelf geen seconde serieus. Gelukkig maar. De darmdemon oogt als een kruising tussen Chucky uit ‘Child’s Play’ en ‘ET’ en is aaibaar (als ie zijn pruillip opzet) en gevaarlijk (als ie boos is en zijn tanden laat zien). Dat het hier om een amateuristische pop gaat, maakt het alleen maar gaver. De special effects zien eruit als een productie uit de jaren 80. De pulpsfeer en foute humor zijn ook een hommage aan dat tijdperk. Goor is deze film niet en het is duidelijk dat het om de humor draait. Gelukkig blijft ‘Bad Milo!’ van begin tot eind vermakelijk. Dat ligt onder meer aan de ingetogen rol van Marino die er in slaagt om de band tussen zijn personage en Milo ontroerend weer te geven.

De bijrol van Stormare is ook amusant, maar de droogkomische vertolking van Warburton vormt het hoogtepunt van deze idioterie. De liefhebber van bizarre pulp met een hart zal zich prima vermaken met deze hilarische cultfilm.

Frank v.d. Ven

‘Bad Milo!’ verschijnt woensdag 12 maart 2014 op DVD.