Bad Moms (2016)

Regie: Jon Lucas, Scott Moore | 101 minuten | komedie | Acteurs: Mila Kunis, Kathryn Hahn, Kristen Bell, Christina Applegate, Jada Pinkett Smith, Annie Mumolo, Oona Laurence, Emjay Anthony, David Walton, Clark Duke, Jay Hernandez, Wendell Pierce, Leah McKendrick, Megan Ferguson, Lyle Brocato, Wanda Sykes, Cade Mansfield Cooksey

Google eens op ‘moederschap’ en de zoekmachine vult het zelf al aan: “… valt zwaar”, “… vermoeiend”, “… valt tegen”. Vormen de foto’s van dolgelukkige moeders met hun keurig geklede, poeslief uitziende kroost die in media voorbij komen nog altijd het ideaalbeeld? Dat het gras groener is bij de buren, gaat ook op bij gezinnen. Zeker op het schoolplein lijkt het de andere moeders allemaal voor de wind te gaan. In ‘Bad Moms’, een komedie van de makers van ‘The Hangover’-trilogie, wordt gespeeld met dit gegeven.

Dertiger Amy Mitchell (Mila Kunis) werd al moeder op haar twintigste, is nog altijd samen met haar jeugdliefde, maar op een dag loopt haar spreekwoordelijke emmer over. Ze staat overal alleen voor, ze racet van hot naar her en komt overal te laat aan en de belachelijke eisen die haar tienerkinderen, haar echtgenoot, haar werkgever én de Ouderraad stellen stapelen zich op. Ze pikt het niet langer en besluit een paar dagen niet haar best te doen een góede moeder te zijn, ze wordt gewoon een slechte moeder…

Wanneer Amy bij een ingelaste spoedbijeenkomst van de Ouderraad laat weten dat ze zich niet meer schikt naar de idiote wensen van voorzitter Gwendolyne James (Christina Applegate op haar meest krengige), sluiten Carla (Kathryn Hahn in full force) en thuisblijfmoeder Kiki (Kristen Bell) zich bij haar aan. Het drietal raakt onmiddellijk bevriend en zetten een supermarkt op stelten. De vriendschap wordt verder verdiept bij talloze glazen alcohol en een sporadische ontboezeming van een van de drie. Ondertussen loopt Amy’s huwelijk op de klippen, komt haar luie zoon erachter dat het leven zonder mama als backup wel erg lastig is en ziet haar streberige twaalfjarige dochter haar toekomstige universiteitscarrière in duigen vallen.

Tussen de met bekende liedjes overschreeuwde compilatiescènes en de uitvergrote situaties door blijkt natuurlijk dat het met de misluktheid van deze zich ondergewaardeerd voelende moeders best meevalt, want als puntje bij paaltje komt is het houden van je kind en er voor hem of haar willen zijn genoeg. Het maakt niet uit dat je ‘maar wat doet’, als het maar uit je hart komt. Omdat dat natuurlijk te weinig is voor een speelfilm van meer dan anderhalf uur is er een extra verhaallijn aan toegevoegd, die echter weer haaks staat op het oorspronkelijke ‘Amy verlaat de Ouderraad’-idee. Het blijft daarom een beetje vreemd en uiteindelijk te langdradig aanvoelen.

De grappen zijn net zo vaak raak als mis, pijnlijk of onnodig, maar de lol van de cast straalt er wel af. Mila Kunis is te aantrekkelijk om geloofwaardig te zijn in de scènes waarin ze afgekraakt wordt door haar nieuwe vriendinnen die haar wel even aan de man zullen brengen, maar verder doet ze het prima. Kathryn Hahn heeft de lachers beslist op haar hand, haar grove uitspraken voelen spontaan en gemeend en ze is meestal hilarisch. Kristen Bell is eveneens erg goed, maar op een hele andere manier. De dynamiek tussen de drie is uitstekend.

‘Bad Moms’ is geen topper in het genre – daarvoor komen de oplossingen te makkelijk, maar moeders van over de hele wereld zullen zich met dit stel kunnen identificeren en voor een ontspannen avondje alleen, met vriendinnen of partner is de film best de moeite waard. Als de stress zo hoog is en je even helemaal wilt vergeten dat je moeder bent, kun je beter voor een science fiction of western gaan.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 11 augustus 2016