Bad Neighbours 2 – Neighbors 2: Sorority Rising (2016)

Regie: Nicholas Stoller | 92 minuten | komedie | Acteurs: Seth Rogen, Zac Efron, Rose Byrne, Chloë Grace Moretz, Ike Barinholtz, Kiersey Clemons, Dave Franco, Jerrod Carmichael, Christopher Mintz-Plasse, Beanie Feldstein, Clara Mamet, Awkwafina, Selena Gomez, Hannibal Buress, Elise Vargas, Zoey Vargas, Carla Gallo, John Early, Johnny Pemberton, Kyle Mooney, Lisa Kudrow, Kelsey Grammer

Met zijn staalblauwe ogen, stralende lach en geboetseerde torso is Zac Efron de droom van menig tienermeisje. De Amerikaanse acteur brak als achttienjarige door in de rol van Troy Bolton – de sportfreak die eigenlijk liever de hoofdrol in de musical wil spelen – in de televisiefilm ‘High School Musical’ (2006), te zien op The Disney Channel. Na nog twee ‘High School Musical’-films, waarvan de laatste uitgebracht werd in de bioscopen, probeerde Efron het Disney-stempel van zich af te schudden, met rollen in onder meer ‘Me and Orson Welles’ (2008) van Richard Linklater en de tranentrekker ‘Charlie St. Cloud’ (2010) van Burr Steers. Na de nodige persoonlijke strubbelingen, worstelingen met alcohol en drugs, zet Efron sinds 2014 in op rollen in commercieel succesvolle komedies. Met name zijn bereidwilligheid om zijn eigen imago van ‘pretty boy’ op de hak te nemen, zorgt voor positieve reacties; een nieuw komisch fenomeen lijkt geboren.

Die ommezwaai in de carrière van Zac Efron werd ingezet met de film ‘Bad Neighbours’ (2014), waarin hij ‘fratboy’ Teddy Sanders speelt, die met zijn maatjes van het studentenkorps het huis betrekt naast het burgerlijke stel Mac (Seth Rogen) en Kelly (Rose Byrne) Radner. Met hun onaangepaste gedrag en luidruchtige feesten ontpoppen de korpsballen zich tot ‘neighbours from hell’ voor het jonge stel en hun baby. De komedie trok volle zalen en dus kwam er een vervolg, ‘Bad Neighbours 2’ (2016). In de VS kreeg de film als subtitel ‘Sorority Rising’ mee, en wie een beetje bekend is met de termen in de Amerikaanse studentenwereld begrijpt dat in dit tweede deel de ‘frat boys’ hebben plaatsgemaakt voor de ‘sorority girls’. In plaats van losgeslagen jongens krijgen die arme Mac en Kelly – met hun tweede kind onderweg – nu losgeslagen meisjes naast zich te wonen. Feministische en anarchistische types bovendien, want aangezien in de VS meisjesstudentenverenigingen officieel geen feesten mogen organiseren en Shelby (Chloë Grace Moretz) en haar vriendinnen zich niet prettig voelen op de door seks gedreven feesten van hun mannelijke collega’s, besluiten ze een onafhankelijke studentenclub op te richten. Daardoor zijn ze aan geen enkele regel gebonden en kunnen ze los gaan met wiet, drank en andere ongein.
Het lijkt een herhaling van zetten, en dat is het grotendeels ook. Maar wat ‘Bad Neighbours 2’ nou zo aardig maakt is de rol van Efron in het geheel. Teddy keert namelijk terug op vertrouwd terrein. In de jaren die verstreken zijn blijkt hij de rol van student nauwelijks te zijn ontgroeit. Terwijl zijn maatjes van weleer (ook Dave Franco, Christopher Mintz-Plasse en Jerrod Carmichael zijn weer van de partij) inmiddels een succesvolle baan hebben en op het punt staan in het huwelijk te treden, leeft hij nog steeds als een frat boy, zonder werk en zonder huis. Het is dankzij hem dat Shelby en haar vriendinnen het huis naast de Radners kunnen huren, maar zodra hij tegen hun plan om een monopolie op de studentenwiethandel te forceren ingaat, schoppen ze hem het huis uit. Dat is hem zijn eer uiteraard te na, en dus besluit Teddy zijn krachten te bundelen met Mac en Kelly, om zo de meisjes van Kappa Nu terug te kunnen pakken.

‘Bad Neighbours 2’ is net als zijn voorganger een opeenstapeling van kattenkwaad, al is het hier minder fysiek dan in het eerste deel. We hebben het ten slotte over meisjes en die zwaaien liever met besmeurde tampons dan met hun vuisten. Opvallend is de feministische inslag; de meisjes van Kappa Nu strijden voor hun recht om feest te mogen vieren op hún manier, dus zonder zich als een wandelend lustobject tussen hordes geile kerels te hoeven manoeuvreren. In zekere zin is deze film dus maatschappijkritisch (want hoe belachelijk is het dat meisjesverenigingen geen studentenfeesten mogen organiseren en korpsballenclubs wel?). Een serieuze laag dus in een verder vrij standaard komedie waarin de conflicten tussen kersverse ouders (die moeite hebben met het accepteren dat hun jeugd definitief achter hen ligt) en losgeslagen studenten (die het leven uitbundig vieren omdat ze niet weten wanneer de onvermijdelijke burgerlijkheid zijn intrede doet) worden uitvergroot. Voor een sequel van een komedie is ‘Bad Neighbours 2’ vrij aardig gelukt.

Patricia Smagge

Waardering: 3

Bioscooprelease: 5 mei 2016
DVD- en blu-ray-release: 9 november 2016