Bad Neighbours (2014)

Regie: Nicholas Stoller | 96 minuten | komedie | Acteurs: Seth Rogen, Rose Byrne, Elise Vargas, Zoey Vargas, Brian Huskey, Ike Barinholtz, Carla Gallo, Zac Efron, Dave Franco, Halston Sage, Christopher Mintz-Plasse, Jerrod Carmichael, Craig Roberts, Ali Cobrin, Kira Sternbach

Het spreekwoord “Beter een goeie buur dan een verre vriend” is in de komedie ‘Bad Neighbours’ van regisseur Nicolas Stoller (bekend van onder andere ‘Forgetting Sarah Marshall’ en ‘Get Him to the Greek’)  verre van toepasselijk. Mix de uitbundigheid van een Amerikaanse studentencorps met de nieuwgevonden burgerlijkheid van een stel kersverse ouders en je hebt het recept te pakken voor een burenruzie die zijn weerga niet kent.

In de hoofdrollen vinden we Seth Rogen (inmiddels niet meer weg te denken uit het comedy genre) en Zac Efron (meest bekend van de mierzoete ‘High School Musical’ reeks). De centrale cast wordt compleet gemaakt door Rose Byrne (‘Insidious’) en Dave Franco (inderdaad, het broertje van…).
Mac (Seth Rogen) en Kelly (Rose Byrne) hebben moeite om zich in de rol te schikken van verantwoordelijke ouders. Rave feestjes afgaan zit er niet meer echt in en een constante vermoeidheid is eerder regel dan uitzondering. De situatie wordt er niet beter op als hun nieuwe buren intrekken; het studentencorps Delta Psi.

Onder aanvoering van preses Teddy (Zac Efron) en vice-preses Pete (Dave Franco) lijken de buren het in eerste instantie goed met elkaar te vinden, zeker wanneer Mac en Kelly oude tijden doen herleven op het openingsfeest van Delta Psi. Deze prille vriendschap is echter snel voorbij wanneer de slapeloze nachten zich opstapelen en de politie erbij wordt betrokken. Dit is het startschot voor kattenkwaad dat snel uit de hand loopt.

Mocht je de trailer van ‘Bad Neighbours’ nog niet hebben gezien, probeer deze dan uit alle macht te vermijden. Zoals wel vaker het geval bij een trailer van een comedy worden hier teveel van de beste grappen prijsgegeven. Gelukkig zijn er genoeg andere rake grappen om het te compenseren, iets wat niet lang niet elke komedie in zijn arsenaal heeft.

Seth Rogen speelt hier wederom zijn typerende goedzak met losbandige humor en Rose Byrne houdt hem moeiteloos bij. Hun verrassende onderlinge chemie is een van de beste aspecten aan ‘Bad Neighbours’. De constante verwijzingen naar de popcultuur vliegen je om de oren (sommige gaan misschien je pet te boven) maar het maakt de humor vaak des te scherper.

Met de humor zit het dus goed, het verhaalverloop wil nog weleens wat haperen. Een goede start zakt op den duur in doordat de situaties de grappen menen te dienen in plaats van andersom. De scène met een condoom in de voortuin is hier een goed voorbeeld van.

De diepere boodschap die ‘Bad Neighbours’ je wil meegeven wordt tegen het einde aan overduidelijk en zal voor velen herkenbaar zijn. De angst om volwassene te worden/angst dat je te volwassen bent is van alle tijden. Een discussie over Batman toont op treffende wijze een generatiekloof die er nu al kan zijn.

Toegankelijker dan recente comedy’s als ‘This Is the End’ en ‘Anchorman 2’ is ‘Bad Neighbours’ zeker. Het zal waarschijnlijk geen klassieker worden maar als je even je eigen burenergernis op komische wijze wil relativeren ben je hier aan het goeie adres.

Scott van der Winden

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 8 mei 2014
DVD- en blu-ray-release: 19 november 2014