Bad Santa 2 (2016)

Recensie Bad Santa 2 CinemagazineRegie: Mark Waters | 92 minuten | komedie, misdaad, drama | Acteurs: Billy Bob Thornton, Kathy Bates, Tony Cox, Christina Hendricks, Brett Kelly, Ryan Hansen, Jenny Zigrino, Jeff Skowron, Cristina Rosato, Mike Starr, Octavia Spencer, Ranee Lee, Selah Victor, Lombardo Boyar, Dean Hagopian, Marc-André Boulanger, Sean Devine, Maria Herrera

Hoeveel kan een sequel te lijden hebben van zijn voorganger? Die vraag wordt beantwoord tijdens het kijken naar ‘Bad Santa 2’. Billy Bob Thornton kruipt weer in de rol van Willie, een nihilistische dronkelap, die zijn dagen vult met drank en seks. Ook in deel 2 geeft Willie zich uit voor de Kerstman om op die manier een overval te plegen, wederom met de hulp van de kleine grofgebekte Marcus.

Waar deel 1 vooral verraste door het contrast tussen het mierzoete karakter van kerst en het verdorven karakter van Willie, daar voelt deel 2 meer als een wat gemakkelijke invuloefening. Een kerstman die vloekt, zuipt en neukt: tja dat kennen we al. Dat hij uiteindelijk toch een hart heeft, ook dat zien we aankomen. Nu dus dat element wegvalt, blijft er uiteindelijk niet veel over dan een wat grove, zwarte komedie met veel voorspelbare flauwe grappen.

Aan de acteurs ligt het niet. Vooral hoofdrolspelers Billy Bob Thornton en Kathy Bates hebben het duidelijk naar hun zin in ‘Bad Santa 2’. Bij sommige scènes krijg je zelfs het idee dat ze niet weten wat de ander gaat zeggen of doen en dat hun reactie daarop oprecht is. Het is een cliché maar er is zeer zeker sprake van een bepaalde chemie tussen de twee. De supporting cast is van mindere kwaliteit, maar vanwege de oppervlakkigheid van de personages valt dat niet erg op. De enige die wel boven die middelmaat uitstijgt is Brett Kelly, die de ietwat autistische vriend van Willie speelt. Zijn personage krijgt meer de ruimte in de film en daar weet Kelly wel raad mee.

Het verhaal van ‘Bad Santa 2’ hangt echter van voorspelbaarheid aan elkaar. Criminelen zijn niet te vertrouwen en de hoofdpersoon ontwikkelt zich van een bad tot een good guy. Dat gebrek aan verrassing hoeft niet erg te zijn, zeker niet zolang de grappen goed genoeg zijn. Maar ook die zijn weinig verheffend. De meeste grappen zie je ver van tevoren al aankomen en zijn daarnaast (of wellicht daarom) ook erg flauw. Soms zit er een goede, verrassende tussen, maar dat is helaas eerder uitzondering dan regel.

Bovenstaande gecombineerd met het feit dat deel 1 het unique selling point heeft weggekaapt maakt dan dat ‘Bad Santa 2’ net niet bijzonder genoeg is. Het is allemaal al eens eerder gedaan. Doordat het element dat deel 1 zo leuk maakte in deel 2 een gegeven is blijft er wat flauwe, voorspelbare zwarte komedie over die eigenlijk op geen enkele wijze bijzonder is.

Ton te Slaa

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 24 november 2016
DVD-release: 29 november 2017