Bad Teacher (2011)

Regie: Jake Kasdan | 92 minuten | komedie | Acteurs: Cameron Diaz, Justin Timberlake, Jason Segel, Lucy Punch, Phyllis Smith, John Michael Higgins, Dave Allen, Jillian Armenante, Matthew J. Evans, Kaitlyn Dever, Kathryn Newton, Igal Ben Yair, Aja Bair, Andra Nechita, Noah Munck   

In ieder van ons schuilt een aso, ook in Cameron Diaz. In ‘Bad Teacher’ mag ze als vuilbekkende lerares haar innerlijke secreet de vrije teugel geven. Ze gaat uitdagend gekleed, maakt haar leerlingen uit voor rotte vis en vertelt een onzeker knulletje dat hij verkering met het mooiste meisje van de klas wel kan vergeten. Of dat leuk is? Even misschien, maar niet lang.

In ‘Bad Teacher’ kruipt Diaz in de huid van Elizabeth Halsey, een glamoureuze stoeipoes die zojuist door haar steenrijke verloofde aan de kant is gezet. Tijd om een nieuwe vis aan de haak te slaan dus, maar dat heeft nogal wat voeten in de aarde. Rijke mannen geven nou eenmaal de voorkeur aan dames met twee basketballen in hun bloes, en in het geval van Elizabeth moeten die eerst worden aangeschaft. Om een mooi stel stuiters bij elkaar te sparen neemt Liz met tegenzin haar oude baantje als onderwijzeres weer op en slaat zich blowend, slapend en scheldend door de lesuren heen. Ondertussen laat ze haar oog vallen op haar nieuwe collega Scott Delacorte (Justin Timberlake), een telg uit een familie die genoeg geld op de bank heeft om de hele faculteit van siliconen te voorzien. Ook lerares Amy Squirrel (Lucy Punch) heeft haar oog op de rijke erfgenaam laten vallen. Dat betekent maar één ding: oorlog.

Een film als ‘There’s Something About Mary’ bewijst dat onderbroekenlol ook echt lollig kan zijn. Voorwaarde is wel dat de grappen doel treffen en dat de personages iets aandoenlijk hebben. Op dat punt schiet ‘Bad Teacher’ tekort. De typetjes die regisseur Jake Kasdan ten tonele voert irriteren meer dan dat ze entertainen. Diaz doet haar best, maar krijgt te veel doodslaande grappen en pijnlijk onleuke situaties in de maag gesplitst. Een blonde schone met een kwakje in haar kuif, dat was lachen, maar Diaz en Timberlake die aan droogseks doen? Daarbij is Timberlake het nèt niet als rijke slapjanus en hebben Phyllis Smith (‘The Office US’) en Jason Segel (‘Forgetting Sarah Marshall’) de rol van truttige collega c.q. afgewezen minnaar al eens eerder en met meer schwung gespeeld. Ook lijkt het of de scenarioschrijvers niet konden kiezen waar ze met hun personages heen wilden. Is Elizabeth nou echt een geldbeluste, lekker compromisloze kinderhater of woont in het laag uitgesneden truitje toch stiekem een vrouw met een klein hartje?

Wat ‘Bad Teacher’ de bioscoopbezoeker nog wel te bieden heeft zijn een half dozijn semi-geslaagde grappen en een scène waarin Diaz een motorkap (en ongetwijfeld het gros van haar mannelijke bewonderaars) in het sop zet. Leuk voor vrijgezellenfeestjes, laten we het daarop houden.

Paula Koopmans

Waardering: 2

Bioscooprelease: 23 juni 2011
DVD- en blu-ray-release: 15 december 2011