Badges of Fury – Bu er shen tan (2013)

Regie: Tsz Ming Wong | 94 minuten | actie, komedie, misdaad | Acteurs: Jet Li, Zhang Wen, Shishi Liu, Michelle Chen, Yan Liu, Collin Chou, Lik-Sun Fong, Stephen Fung, Xiaoming Huang, Raymond Lam, Ka-Yan Leung, Siu-Lung Leung, Yili Ma, Stephy Tang, Liang Tian Dawei Tong, Michael Tse, Jacky Wu, Aaron Shang

Als je aan Jet Li denkt, denk je al snel aan vette actie en een no nonsens actieheld. Een zwijgzame loner met een groot gevoel voor rechtvaardigheid. In ‘Badges of Fury’ krijg je een heel andere kant van deze Chinese martial arts expert te zien. Een arrogante, hooghartige en clowneske kant zelfs! En dat smaakt naar meer. Li heeft humor.

In ‘Badges of Fury’ draait het om twee politieagenten. Het zijn elkaars tegenpolen. Het jonge buitenbeentje Wang (Zhang Wen) en de grijze veteraan Huang (Jet Li) moeten noodgedwongen samenwerken om een seriemoordenaar te vinden. Alle slachtoffers sterven met een grote grimas op hun gezicht (alsof Batmans aartsvijand de Joker ermee te maken heeft). Na enig speurwerk komt het duo erachter dat de slachtoffers allemaal een relatie met het ambitieuze filmsterretje Liu hebben gehad. Om de moordenaar uit zijn tent te lokken zal een van hen undercover moeten als Liu’s minnaar.

Li speelt ‘de oude’ agent. Hij zet dit typetje lekker dik aan en al snel kijk je naar een arrogante agent die zichzelf erg geweldig vindt. Ook in een komische rol blijft Li overeind. Hij neemt zichzelf niet serieus en het is verfrissend om hem in zo’n rol te zien. De grootste ster van deze film is Zhang Wen. IJdel kun je hem niet noemen, want in één van de hoogtepunten van deze film knokt hij in Schotse kilt (eerder een minirok in dit geval) tegen een bende schurken. Even gênant als spectaculair. De cast durft zichzelf voor gek te zetten en dat levert grappige passages op. ‘Badges of Fury’ grossiert in vreemde slapstickhumor. Zo wordt bijvoorbeeld een vrouw het dak op gelanceerd en stoot daarbij haar hoofd tegen het dak. Zo’n scène verwacht je in een cartoon van Looney Tunes en niet in een real live actiefilm. De humor is apart, maar op de een of andere manier werkt het. Ook de oenige tekenfilmgeluidjes bij een blunder of valpartij werken op de lachspieren.

De actiescènes zijn dik in orde. Ondanks het feit dat je duidelijk kunt zien dat er met kabels gewerkt is (onmogelijke sprongen en half zwevende mensen) overtuigt de choreografie en valt er een hoop te genieten. Li en Wen wagen zich aan slapstickachtige gevechten waar Jackie Chan patent op lijkt te hebben. Nu Chan rustiger aan wil doen qua stunts, lijken deze twee mannen in het gat te willen springen. Op het gebied van spanningsopbouw faalt ‘Badges of Fury’, want spannend wordt het nooit. Daarvoor zijn de personages te grotesk.

De liefhebber van luchtige knokfilms mag deze film niet missen. De fans van Li trouwens ook niet, want zij zien hun held eens van een andere kant.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3

DVD- en blu-ray-release: 28 maart 2014