Badlands (1973)

Regie: Terrence Malick | 95 minuten | drama, romantiek, misdaad, thriller | Acteurs: Martin Sheen, Sissy Spacek, Warren Oates, Ramon Bieri, Alan Vint, Gary Littlejohn, John Carter, Bryan Montgomery, Gail Threlkeld, Charles Fitzpatrick, Howard Ragsdale, John Womack Jr., Dona Baldwin, Ben Bravo

Regisseur Terrence Malick is een rare snuiter. Deze man draait al heel wat jaartjes mee in de filmwereld, maar heeft sinds 1973 pas vier films gemaakt. Tussen zijn tweede en derde film zit maar liefst twintig jaar! Als Malick echter een film maakt, dan doet hij het ook wel goed, zoals bijvoorbeeld ‘The Thin Red Line’ uit 1998 en ook zijn debuutfilm, ‘Badlands’, is een uitstekende film.

‘Badlands’ gaat over Kit en Holly, twee jonge mensen in het South Dakota van eind jaren 50. Kit (Martin Sheen) is een jonge, stoere knul, getooid met een spijkerjasje, aan z’n voeten een paar slangenleren laarzen en een sigaret in de mondhoek. Hij werkt als vuilnisman en komt op een dag de vijftienjarige Holly (Sissy Spacek) tegen. Holly is een jong en naïef meisje en valt als een blok voor de charismatische Kit. Als Holly’s vader achter haar relatie met Kit komt wordt hij woest en schiet hij voor straf haar hond dood en verbiedt hij haar om met Kit om te gaan. De fatalistische Kit accepteert dit niet en schiet Holly’s vader dood om vervolgens samen met Holly richting Montana te vluchten. De mensen die ze onderweg tegenkomen vormen in Kits ogen een bedreiging en worden zonder pardon doodgeschoten.

Een amorele film over een amoreel onderwerp. Kit en Holly hebben echt bestaan, alleen waren hun namen Charles Starkweather en Caril Ann Fugate. Starkweather heeft elf mensen omgebracht tijdens zijn killing spree waaronder Caril Anns ouders en haar tweejarige halfzusje. Tijdens hun vlucht vermoorde Charles nog meer mensen totdat ze uiteindelijk opgepakt werden in Wyoming. Charles werd veroordeeld tot de elektrische stoel en werd ter dood gebracht in 1959 op slechts twintigjarige leeftijd. Ondanks Caril Ann’s jonge leeftijd van slechts dertien jaar oud werd ze wel berecht als een volwassene. Ze kreeg levenslang, maar kwam wegens goed gedrag vrij in 1976 en leeft nu teruggetrokken ergens in Michigan.

Niet alleen ‘Badlands’ is geïnspireerd door deze gebeurtenissen, maar ook films als ‘Natural Born Killers’, ‘True Romance’, ‘Wild at Heart’ en ‘Kalifornia’. Daarnaast is Bruce Springsteens prachtige nummer ‘Nebraska’ ook gebaseerd op de moorddadige tocht van het jonge stel.

‘Badlands’ schetst een troosteloos beeld van twee jonge, naïeve mensen die een vertekenend beeld hebben van de wereld en van de liefde. Kit en Holly zijn eigenlijk nog kinderen, Holly helemaal, die is pas vijftien, maar ook Kit is ondanks zijn leeftijd van 25 eigenlijk nog een kind dat totaal niet de gevolgen kan inschatten van zijn daden. Tegelijkertijd doet zijn nihilistische, zelfdestructieve manier van handelen erg volwassen aan en boezemt hij vanwege zijn grote onberekenbaarheid veel angst in. De acteerprestatie van de jonge Martin Sheen is ook ronduit voortreffelijk te noemen. Hij heeft echt wel wat weg van James Dean, zoals ook in de film een aantal malen gezegd wordt. De echte Charles Starkweather had trouwens een obsessie voor James Dean en wilde er precies zo uitzien als hem. Niet alleen Sheen is voortreffelijk, ook Sissy Spacek is zeer overtuigend als de jonge, naïeve Holly. Ze was tijdens de opnames ongeveer 23 jaar, maar heeft geen enkele moeite om geloofwaardig een jong meisje van vijftien neer te zetten.

De angst om gepakt te worden en vooral de eenzaamheid die het verliefde stel met zich meetorst door het troosteloze landschap wordt op treffende en ingetogen wijze in beeld gebracht door Malick. De twee vluchten uit een geïndustrialiseerde wereld vol volwassenen waarin zij niet kunnen en willen aarden. Malik kan dit als geen ander op magnifieke en dynamische wijze in beeld brengen. De beste man mag dan bijzonder weinig films maken, al zijn films hebben iets poëtisch en stralen iets maagdelijks uit. Bedenk wel goed dat dit zijn eerste film is en dan al zo’n kwaliteit afleveren, het is werkelijk onvoorstelbaar.

De prachtige natuuropnamen van de desolate Great Plains in South Dakota, de acteerprestaties van de jonge Sheen en Spacek, de toepasselijke muziek en het ingetogen camerawerk van Terrence Malick maken van ‘Badlands’ een onovertroffen kunstwerk, die tot de beste debuutfilms aller tijden gerekend kan worden.

Hendrik Dijkhuis

Waardering: 4.5